Albanci proteste šire na SAD i EU (FOTO) (VIDEO)

Posle protesta u Makedoniji zbog slučaja "Monstrum", demonstranti su se okupili ispred zgrade UN u Njujorku, a albanska dijaspora je za sutra zakazala proteste u Briselu i Bernu

  • 70

Nezadovoljstvo Albanaca u Makedoniji zbog odluke suda da šestoricu njihovih sunarodnika osudi na doživotne kazne zatvora za ubistvo pet mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine, nedaleko od makedonske prestonice, demonstrirano je i ispred zgrade UN u Njujorku, javila je makedonska agencija INA.

Novi trosatni protest ispred sedišta UN zakazan je za ponedeljak, a organizatori traže da se zaustavi, kako kažu, politički montiran slučaj "Monstrum". Inače, proteste u Njujorku organizuje debarska zajednica u saradnji sa Albancima iz svih delova Amerike.

Protesti albanske dijaspore, kako je preneo portal "Tajm" na makedonskom jeziku, zakazani su za sutra u Briselu, a u subotu i u Bernu.

Novi protesti, ali i prvi kontraprotest Makedonaca biće, kako je najavljeno, održani istovremeno sutra u Skoplju, gde je danas mirno bez okupljanja.

MUP Makedonije doneo je odluku da zabrani ulazak u Makedoniju pevačima sa Kosova koji su putem socijalnih mreža najavili učešće na sutrašnjem protestu u Skoplju, javila je TV ALSAT M.

Policija nije potvrdila ovu vest ali izvori te TV kažu da je takva odluka doneta posle učešća kosovskog pevača Labija na protestu koji je pre nedelju dana održan u Skoplju kao i zbog učešća nekih pevača na protestu koji je pre dva dana održan u Prištini, objavio je prištinski dnevnik "Koha Ditore".

Podrška protestima Albanaca u Makedoniji data je i na masovnom protestu koji je prethodnih dana održan u Tirani odakle je poslata poruka da su "Albanci miroljubiv narod i da ih ne treba dirati, jer u protivnom neće sedeti skrštenih ruku", a na jednom od transparenata je pisalo:"Skoplje je srce Albanije".

Američki stručnjak za balaknsko pitanje Edvard Džozef ocenio je da je najnovija napetost u međuetničkim odnosima u Makedoniji vrlo ozbiljna.

On je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da bi članstvo Makedoinije u NATO pomoglo u poboljšavanju tih odnosa, preneli su makedonski mediji.

Džozef, koji je ekspert Centra za međuatlantske odnose u Vašingtonu misli da je ovo vrlo ozbiljan problem i to ne samo zbog protesta koji se trenutno održavaju već zbog mogućnosti da se medjuetnički jaz u Makedoniji produbi.

- Poslednjih godina smo imali priliku da pratimo neodgovorno rukovodstvo u Skoplju. Imali smo prilike da vidimo i neke vrlo negativne trendove da osobe koje su proglašene za krivce i koje mogu da budu odgovorne za ubistva dobijaju javnu podršku. Mislim da je to razočaravajuće. U slučaju tog jezivog ubistava u Makedoniji očekivalo se da će svima biti drago kada odgovorni budu osuđeni u pravičnom sudskom postupku - rekao je Džozef.

On misli i da je bila greška što je ulazak Makedonije u NATO odložen zbog protivljenja Grčke.

- Ovaj slučaj nam pokazuje da NATO mora hitno da reši to pitanje sa Grčkom i da Makedonija postane članica NATO. To bi bio najbolji mogući korak za dalje poboljšavanje odnosa izmedju Albanaca i Makedonaca - smatra Džozef.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    10. jul 2014 | 17:14

    Narod za gađenje. Koliko su zli i podli, to je neverovatno. Želim im od sveg srca da ih ameri puste niz vodu. Nisu ni svesni da su bili samo pijuni u jednoj jako prljavoj igri, ali njima tako prija, tako mogu i dalje da se predstavljaju svetu kao žrtva, iako su teroristi i ubice, pardon kukavice, koje ubijaju decu iz zaseda. Odvratno! Podlo! Zlo! Narod za gađenje.

  • Kim

    10. jul 2014 | 17:18

    Ovaj sljam od naroda,ova saka jada podigla je svet na noge. Da li je moguce da im se ovo dozvoljava??? Ovi siptari su mi toliko odvratni

  • Bane

    10. jul 2014 | 17:44

    Nije mi jasan motiv protesta? JEL CILJ DA I DALJE UBIJAJU I DA ZA TO NE ODGOVARAJU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA