Završena ComTrade letnja škola u pet gradova u regionu! (FOTO)

Na svečanosti povodom završetka ComTrade letnje škole programiranja za najbolji tim studenata proglašen je "Tim radosti", dok je za najboljeg pojedinca proglašen student Janko Đurić

  • 0

Letnja škola programiranja kompanije ComTrade, koja je trajala 10 dana, završena je danas u Kragujevcu, ali i u još četiri grada u regionu. Osmu po redu, letnju školu "Edit 2014" pohađalo je 12 najboljih studenata, izabranih od sedam puta više kandidata sa fakulteta u centralnoj Srbiji.

ComTrade letnja škola bila je potpuno besplatna. Polaznici škole uz svakodnevnu edukaciju u timskom radu, razvijaju konkretan zadati projekat i tako stiču dodatno praktično iskustvo kakvog na fakultetima nema.

Tema ovogodišnje škole u Kragujevcu bila je "Indoor navigacija pomoću iBeacon-a". Studenti su osmislili aplikaciju za određivanje položaja android telefona i navigaciju u zatvorenom prostoru.

Filip Stevanović, student četvrte godine Prirodno matematičkog fakulteta, pokušao je temu da objasni rečnikom laika.

- Putujete u veliki tržni centar u Budimpešti. Preko GPS-a nađete ulicu, nađete i tržni centar, ali kako se snaći unutra. Ne znate na kom ste spratu tog tržnog centra, u Mađarskoj su na pet, šest spratova. Tu stupa na scenu iBeacon spravica. Veličine je dlana i postavljena je svuda u tržnom centru. Ona šalje signal serveru, a na telefon preko bluetooth stiže podatak gde smo. To je najjednostavnije objašnjenje iBeacona i indor navigacije u zatvorenom objektu - objašnjava Filip Stevanović.

Da bi bio još jasniji, mladi student je na svečanom završetku letnje škole okupljene pokušao da odvede u budućnost.

- U budućnosti ćete recimo svom detetu u majicu da ugradite mikročip, a uz pomoć iBeacona da ga pratite po tom našem tržnom centru ili još bolje, na saboru trubača u Guči. Uz pomoć tih ibeacona u tržnom centru vama na mobilni telefon mogu da stignu poruke tipa "upravo prolazite pored butika XY, mi imamo sniženje". Ako ste se registrovali kod neke trgovine sa svojim podacima, vama dok ste u radnji na mobilni može da stigne poruka "Imamo crvene cipele u Vašoj veličini, koje Vam se slažu sa pantalonama koje ste kupili prošle nedelje - ilustruje budući inženjer.

Na svečanosti je danas proglašen najbolji od tri tima studenata, a reč je o "Timu radosti", dok je za najboljeg pojedinca proglašen student Janko Đurić koji je nesebično kolegama delio svoje znanje.

Več osam godina, studenti koji pohađaju "Edit" školu imaju "protekciju" pri zapošljavanju u kompaniji ComTrade-u.

- Mi te studente pratimo do kraja školovanja. Najbolje zapošljavamo. Učimo ih da nije bitno samo koliko si ti tehnički "jak" nego i koliko si sposoban za zajednički rad u timu. Tim je jak koliko je jaka njegova "najslabija karika", a živimo u vremenu kada se posao mora raditi timski u kratkim rokovima. Kada ovi mladi ljudi dođu jednom na posao u bilo koju kompaniju, mogu odmah da postanu deo tima i počnu da rade - kaže Jelena Ječmenić, direktor razvoja ove firme.

Polaznici kragujevačkog "Edita" su studenti kragujevačkog PMF-a, čačanskog Fakulteta tehničkih nauka i Visoke tehničke škole u Kragujevcu. Najviše ih je bilo sa treće godine studija.

ComTrade letnje škole održane su i u Sarajevu, Banja Luci, Mariboru i Ljubljani i sve su završene danas. Beogradsko izdanje "Edita 2014" startuje 21. jula.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA