UŠTEDITE LETUJUĆI: Na moru hrana jeftinija u Bugarskoj, odeća u Turskoj, a cigarete u Crnoj Gori

Na moru se, kako god da okreneš, najčešće potroše sve pare. Čak i one koje nismo planirali. Ipak, odlazak na more može da znači i uštedu na nekim svakodnevnim troškovima

  • 29

Na moru se, kako god da okreneš, najčešće potroše sve pare. Čak i one koje nismo planirali. Ipak, odlazak na more može da znači i uštedu na nekim svakodnevnim troškovima.

Na primer, cena hrane je u Bugarskoj za 9,1% manja nego u Srbiji, pa se tamo za 10 dana može uštedeti par hiljada dinara na hrani, ili se može pojesti više nego što nam to život u Srbiji omogućuje. U Crnoj Gori je hrana neznatno skuplja nego u Srbiji, za svega nekoliko procenata, ali postoje razlike u cenama po grupama proizvoda.

Turska, nekada jeftina, sada je kod hrane skuplja za 12,9%, dok je hrana u Hrvatskoj skuplja za 22,1%, a u Grčkoj čak za 35,6 procenata.

Konkretnije, hleb i peciva su u Bugarskoj jeftiniji nego u našoj zemlji, dok su malo skuplji u Crnoj Gori i Turskoj, a mnogo skuplji u Hrvatskoj i Grčkoj. I meso ćete u Bugarskoj platiti jeftinije za tačno 10%, u Crnoj Gori skuplje samo za 0,9%, u Turskoj za 8,2%, Hrvatskoj za 11%, a Grčkoj za 35,3%. Riba je jeftinija u Bugarskoj nego u Srbiji za 18,7%, u Crnoj Gori za 14,5%, i Turskoj za 7%, dok je skuplja u Hrvatskoj za 9,7%, i Grčkoj za 24,4%.

U Crnoj Gori se može uštedeti na mleku, siru i jajima, jer su ovi proizvodi, u proseku, jeftiniji nego u Srbiji, dok su u Bugarskoj, Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj dosta skuplji.

Ako vam je važno da tokom dana jedete voće, kupujte ga u u Bugarskoj jer je u svim ostalim zemljama skuplje nego kod nas. To se isto odnosi i na sokove, dok su alkoholna pića skuplja u Turskoj za neverovatnih 158% nego na srpskom tržištu. Papreno ćete plaćati pića i u Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Bugarska je, opet, jeftinija, pa će vam ceh za turu pića biti niži za otprilike 17% nego da ste ga platili u našoj zemlji.

Pušači će uštedeti 7% novca kupujući cigarete u Crnoj Gori, ali će doživeti "budžetski udar" na svim ostalim destinacijama.

Odlazak iz zemlje, ne samo na letovanje, idealan je i za kupovinu garderobe, koja je u Srbiji najskuplja. Gde god da odrešite buđelar, biće vam povoljnije. Turska je najjeftinija a cene su manje za čak za 30,1% nego u Srbiji. U Crnoj Gori cene su niže za svega 1,5%, u Grčkoj za 3,5%, u Hrvatskoj za 4,1%, a u Bugarskoj za 16%.

Kupovinu obuće treba izbegavati samo u Crnoj Gori, gde je ona skuplja za 6,8%, dok je u ostalim zemljama jeftinija.

Usluge restorana i hotela jedino su jeftinije u Bugarskoj nego u Srbiji, i to za 6%. Ove usluge su u Crnoj Gori skuplje za 26,8%, u Hrvatskoj za 49,7%, u Turskoj za 56,3%, a u Grčkoj za 76,9 odsto.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molder

    27. jul 2014 | 17:00

    Znaci odes ujutru u tursku kupis sorts,svratis do bugarske rucas i posle rucka da ispusis do CG :)

  • Локи

    27. jul 2014 | 15:52

    Ако хоћеш да уштедиш, не иди нигде. Лепо на село код негод са поридицом и мало занимавија око куће

  • Djordje

    27. jul 2014 | 15:45

    zato Je lidl u Grckoj jeftiniji 200% od nasih cena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA