Srbin bez jednog plućnog krila spasao austrijsko dete koje se davilo!

Teško bolestan Budimir Živković (65) iz Paraćina, izvukao u Austriji iz bazena dete koje se davilo. Njegov otac mu ponudio popravku oštećenog mobilnog – od osiguranja!

  • 10

Budimir Živković (65) iz Paraćina, kome je proletos u Beču odstranjena polovina pluća zbog karcinoma, spasao je život dvogodišnjem Austrijancu, koji se davio u bazenu! Dete je preživelo, a kako je Živković uleteo u vodu u odeći i uništio mobilni telefon, otac dečaka ponudio mu je popravku - iz sredstava osiguranja!

Srčani Srbin teško narušenog zdravlja otišao je u Beč na redovnu kontrolu nakon operacije. Posle pregleda, svratio je u obližnji gradić Bad Hal da poseti ćerku i unuka. Sa njima je i otišao na bazen, kad se umalo dečak nije udavio.

- Zbog bolesti ne smem da se kupam i sunčam, pa sam sedeo u odeći i posmatrao šta se događa. Bio je to bazen za stariju decu, sa toboganom. U jednom trenutku spazio sam da se mališan od oko dve godine, davi! Dete se desetak sekundi batrgalo u vodi a da niko nije primetio. Nisam razmisljao, skočio sam u odeći i izvukao ga. Umalo i ja da se utopim jer sam prilično slab, a vodeni talas me je oborio. Roditelja dečaka nigde nije bilo u blizini - priča skromni Paraćinac za Telegraf.

Kad ga je izvukao iz vode, dečak je već bi modar. Jedva se povratio i počeo da povraća, a u međuvremenu je naišao njegov otac. Kako je Budimir uleteo u vodu obučen, ne razmišljajući, mobilni telefon mu se skvasio, pa ni posle sušenja nije hteo da radi. Dečakov otac ponudio mu je zato popravku aparata - iz sredstava osiguranja!

- Sa telefonom kako bude. Više sam se zabrinuo zbog dokumenata, lićne karte, vize i bankovne kartice koji su mi bili u džepu. Na sreću, sve se to osušilo pa nisam morao da vadim druge papire - priča ovaj skromni Paraćinac.

Budimir je u martu operisan od karcinoma pluća i u julu, objašnjava, bio je na redovnoj kontroli na klinici u Beču. U Austriji je radio 16 godina. Penzionisao se zbog narušenog zdravlja, ali ima njihovo zdravstveno osiguranje.

O spašavanju dvogodišnjeg Austrijanca kaže da bi svaki Srbin tako postupio.

Ostaje otvoreno pitanje da li bi i svaki Austrijanac postupio kad dečakov otac, kad je u pitanju mobilni telefon spasioca.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. jul 2014 | 16:31

    Niko normalan ne bi skocio da spasi dete zbog nagrade nego zbog deteta. Naravno da nisu svi Austrijanci takvi, to je individualna stvar kao i svuda...

  • suza

    24. jul 2014 | 14:25

    Zivim u Austriji i poznajem dobro tu naciju.Sebicni,lazna prijatnost,ovo je i dobro da je ponudio popravku preko osiguranja.Jednostavno hladan narod!Na pauzi sam na pocetku cesto pocastila sa kafom ili jelom koleginice,rado prihvate ali da i one mene to ne.Svaka za sebe,a to nema veze sto sam strankinja,jednostavno takvi ljudi.

  • Jovanka

    24. jul 2014 | 15:01

    Sve pohvale srbisu ljudi dobrog srca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA