51

VELIKA MRLJA U ISTORIJI SRBIJE: Dan kad je ubijen otac nacije - vožd Karađorđe! (VIDEO)

Nakon što je odrana koža s Karađorđeve glave, Miloš Obrenović je kožu poslalo izvesnom Peri ćurčiji da je usoli i ispuni pamukom i slamom, što je ovaj i uradio. Kad je sve to završeno, beogradski vezir je glavu poslao u Carigrad

Karađorđe Petrović grob, Radovanjski Lug
Foto: Wikimedia Dragan Antić/Vladimir Borovikovsky

Na današnji dan, pre 197 godina, ubijen je u Radovanjskom lugu kod Velike Plane srpski vožd Đorđe Petrović - Karađorđe, a taj zločin sigurno je najveća mrlja u istoriji Srbije!

Vožda i njegovog pisara Nauma Kanara u kolibi Dragića Vojkića ubio je Nikola Novaković, po naređenju Karađorđevog kuma Vujice Vulićevića. Vujica je za ovo zlodelo naređenje dobio lično od kneza Miloša Obrenovića.

Novaković je mrtvom voždu sekirom odsekao glavu, skinuo mu odelo na kojem je bio i orden koji je Karađorđe dobio od ruskog cara i sve to, s bisagama u kojima je bilo 4.000 dukata, predao Vujici Vulićeviću koji je to odneo Pavlu Lisoviću, odanom Miloševom čoveku koji je čekao u Palanci.

Već sutradan, Karađorđeva glava stigla je u Beograd u jednoj zobnici, a njegovo obezglavljeno telo sahranjeno je na udaljenost od oko 100 koraka od mesta gde je ubijen.

Prema istraživanjima Milivoja Gavrilovića, koji je živeo između dva svetska rata i koji je uspeo da gotovo do detalja rekonstruše Karađorđevo ubistvo, Miloš se silno obradovao pošiljci iz Radovanjskog luga.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

U njegovom konaku koji se nalazio preko puta Saborne crkve, na belom tanjiru je stajala oprana glava njegovog kuma, vožda Karađorđa. Tanjir s Karađorđevom glavom je stajao na visokom tronošcu, ispred njega bilo je upaljeno kandilo, a Miloš je noć proveo u molitvama na kolenima stalno ponavljajući:

"Oprosti, kume Đorđe! Oprosti, gospodaru!"

Sutradan, Miloš je Karađorđevu glavu poslao beogradskom veziru, čemu su se beogradski Turci silno obradovali. Nakon što su Turci prepoznali glavu Karađorđa, vratili su je Milošu koji je istog dana našao jednog kasapina koji je, po Miloševom naređenju, u podrumu kuhinje konaka odrao voždovu glavu i pri tom je stalno ridao i drhtao.

Iako ime tog kasapina nije poznato, njegovi savremenici su tvrdili da ga je nakon toga uhvatila groznica od koje je posle nekoliko dana i umro.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Nakon što je odrana koža s Karađorđeve glave, Miloš je kožu poslalo nekom Peri ćurčiji da je usoli i ispuni pamukom i slamom, što je ovaj i uradio, a kad je sve to završeno, beogradski vezir je Karađorđevu glavu poslao u Carigrad.

Nakon završenog posla taj Pera ćurčija je u tajnosti, u toku noći, uz uobičajeni verski obred sahranio Karađorđevu lobanju kraj beogradske Saborne crkve. Za usluge dranja kože s glave svog kuma Karađorđa, soljenja i ispunjavanja pamukom i slamom, kako je zapisano u tefterima iz tog doba, Miloš je iz narodne kase platio 35 groša.

Karađorđeva glava je poslata u Carigrad i istaknuta na bedemu pred sarajem s natpisom: "Glava čuvenog harambaše srpskih hajduka zvanog Karađorđe".

Karađorđevu glavu je s bedema ukrao neki Grk čije je ime nepoznato i odneo je u Atinu gde je dugo bila čuvana u nekom muzeju, ali je nepoznato šta se dalje dogodilo s Karađorđevom glavom.

Voždovo telo je, po želji kneginje Ljubice, Miloševe žene koja mu nikada nije oprostila ubistvo kuma, 1819. iskopano i preneseno u Topolu, u crkvu Sv. Bogorodice koju je Karađorđe sagradio kao svoju zadužbinu.

S proleća 1820. godine knjaz Miloš je, valjda progonjen onim što je uradio, naredio da se Karađorđeva lobanja iskopa i da se sastavi s telom, što je i urađeno nakon prenošenja njegovog tela u crkvu Sv. Đorđa na Oplencu, gde se i danas nalazi.

(D. Z.)

Tagovi: Djordje Petrović Karadjordje, Karađorđe, Knez Miloš Obrenović, Ubistvo, Video

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (51)
Poređaj komentare:
 • I
  iznogud

  jedini srbin koji se po meni moze nazvati ocem nacije i koji je srpskom rodu dao autokefalnost crkve,prvi univerzitet ono sto nemaju sada mnogo brojniji narodi od nas je sveti sava.svi ostali su bili samo neke figure u datom istorijskom momentu.a sto se tice vozda nikad on nebi se pobunio protiv turaka da mu nisu podigli pdv i porez na sverc svinja prema austriji

 • A
  aki

  Otac nase nacije je Stefan Nemanja.Osnivac srpske drzave i svete loze Nemanjica.To trebaju svi da upamte.

 • G
  Goran kocic

  Ni karadjordje nije bio bolji!!! I on bi to isto uradio. Procitajte knigu Vuka Karadzica"obicaji u srba" Njegovi momci su izvadili sve zube nekom coveku koji se pozalio na zubobolju i koji je umro posle 2 dana a da ne pricamo o tome da niko nije smeo da ima lepseg konja ili lepse haljine od Karadjorda ili njegovih momaka,bio bi istog momenta prebijen . A da ne pricamo kako je Vuka vredjao ili mu pretio zbog objektivnog opisivanja srba i njihovih obicaja!!!!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 17. novembar 2018. godine

Kuća strave u Srpskoj Crnji krije jezivu priču: Žarko je sa psima živeo na samom kraju sela, a oni su ga jednog dana pojeli (FOTO)

Nemaš ti problem, to je samo u tvojoj glavi: Čuveni "Dnevnjak" prvi put nije snimio smešan klip, Srbija bruji o ovom videu (VIDEO)

Ponovo oštećena tabla za manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju (FOTO)

Njegov rad preko video-bima prati 50 hirurga iz cele Srbije: Vodeći evropski stručnjak operiše u KCS (FOTO)

Šta kažu kardiolozi posle upozorenja o lekovima koje je Srbima dodatno podiglo pritisak?

Dečak koji je pobedio medicinu: Vuku nisu davali šanse da preživi, a on danas uči da čita (VIDEO)

Prava istina o najvećoj pobedi u istoriji srpske vojske: Ko je koga zaista napao na Kolubari? (FOTO)

Kakav je život u srpskom gradu gde se svaka osveta završava vatrom? Ljudi ljube svoje ljubimce kada ih zateknu čitave

Bolesni u Subotici do doktora mogu samo na kolenima, bukvalno! (FOTO)

Devojke na jugu Srbije prvi put rađaju sa 26, a na Vračaru sa 33 godine: U brak ulazimo sve stariji i duže živimo s roditeljima

Akademici nisu prihvatili ostavku Vladimira Kostića, zahtevali su da nastavi sa radom

Tražiće da se uvede naplata putarine na magistralnim putevima i da se povećaju cene

Koji spomenik posvećen patrijarhu Pavlu vam se najviše dopada: U Leposaviću, Trebinju, Bajinoj bašti ili u Beogradu? (FOTO) (ANKETA)

Kopaonik je najlepša slika Srbije danas: Zabeleo se drugi put ove jeseni, samo skijaši fale (VIDEO)

Studentkinja koja optužuje profesora iz Kragujevca se uključila uživo u jutarnji program i ispričala sve o njegovim odvratnim porukama (VIDEO)

Posetili smo tri najhrabrija dečaka u Srbiji: Braća Petrović nemaju roditelje, iza njih je životna tragedija, a oni su jači od svega (FOTO)

Podrška narodnim kuhinjama u godini obeležavanja jubileja COCA-COLA sistema

Putno zdravstveno osiguranje ne pokriva baš sve troškove lečenja u inostranstvu: Ove stvari nisu uključene u taj paket

Danas je Đurđic: Da nam dušman više ne preti, pomozi nam Georgije Sveti

Zahladnelo je, ali još danas nas padavine štede: Od vikenda preokret i još veće smrzavanje

Voće u Srbiji "poludelo"! Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred leta

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 16. novembar 2018. godine

Da li bi zakon uopšte trebalo da tera bahatu "decu" da brinu o starim i nemoćnim roditeljima iako to ne žele? (ANKETA)

Pola Srbije pije lekove protiv pritiska koji mogu da izazovu rak: Ukoliko ste ga uzimali, obavezno pratite sve promene na koži!

Svi se pitaju zašto je mlada, uspešna i prelepa devojka digla ruku na sebe, a niko ne ume da prepozna bol koju krije osmeh (ANKETA)

Za seks žene traže samo 100 dinara da bi prehranile decu! Prostitucija u Srbiji često samo vapaj za preživljavanjem

Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Učenici iz Srbije, ambasadori nauke: U saradnji sa Nasom leteli u svemir čak dva puta (FOTO)

Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Repovanje u manastiru: Sindikatu se pridružio monah sa gitarom, Gračanicom se orilo "Dogodine u Prizrenu" (VIDEO)

Deonica auto-puta na Koridoru 11 pravljena bukvalno od blata, ministarka Mihajlović najavila: Slede nove krivične prijave

Baka Jovanka u 21. veku živi bez struje i strepi kako će preživeti zimu: Nedostaje samo bandera koju je platila, a niko da je postavi

Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Iz užičkog vrtića nestali tek dobijeni računari i projektor: Deca sada uče sa papirića prikačenih na stiropor

Nova, bolesna igra dece u Srbiji: Posle izmišljenih otmica, smislili su nešto još morbidnije

Danas je devet godina od smrti patrijarha Pavla: Na čelu SPC bio je 19 godina, a ove poruke nam je ostavio u amanet

Šta to noću sija na Dunavu? Radovi na rekonstrukciji još traju, a Golubačka tvrđava prvi put je zasijala

Pokojnici naređeno da sruši divlju gradnju u selu Topolovnik, a kuće stare više od 50 godina (FOTO)

Miholjsko leto polako prolazi: Vreme danas hladnije, ali i dalje sunčano