NISTE ZNALI DA MOŽETE DA PREVARITE POLIGRAF? Evo kako to možete učiniti! (FOTO)

- Pukni se strujom, ograničenom, kontrolisanom, pre no što odeš. Nakljukaj se bensedinima pre testa ili stavi nešto u cipelu, tipa iglu, pa kad te pita, i pitanja za koja znaš da nisu negativna, izazovu istu reakciju kao kad lažeš. Sledi ove instrukcije i lako ćeš prevariti poligraf - poručuju stručnjaci

  • 12

Kako se može prevariti poligraf pitanje je koje mnoge zanima. Ne samo ljude koji čekaju poziv za poligraf, već i sve druge koji bi, "ne daj Bože", mogli da se nađu u takvoj situaciji.

Stručnjaci tvrde da postoje "trikovi" koji tu mogu da pomognu, piše nedeljnik "NIN".

- Pukni se strujom, ograničenom, kontrolisanom, pre no što odeš. Pravi interferencije između signozala koje dobijaš od mozga, tako da ti otkucaji srca ostanu nepromenjeni... Ali pazi kako voziš posle - samo je jedan od saveta poznavaoca ove problematike.

- Nakljukaj se bensedinima pre testa, sniziće ti reakciju i na pozitivni i na negativni nadražaj. Ili stavi nešto u cipelu, tipa iglu, pa kad te pita, i pitanja za koja znaš da nisu negativna, izazovu istu reakciju kao kad lažeš. Sledi ove instrukcije i lako ćeš prevariti poligraf - poručuju stručnjaci.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je poligraf sredstvo kojim se proveravaju iskazi koliko čovek govori istinu, ali i da je dosta nepouzdan.

- Verovatnoća tačnosti je ispod 70 odsto. Sudovi ga ne uzimaju kao dokaz nego orijentaciju u kojoj oblasti bi trebalo da čačkaju. Problem sa poligrafom su različiti tipovi ljudi. Ima tipova za koje on ne znači ništa. Posebai tip, neću navesti ime, a vi znate o kome je ovih dana reč, ne reaguje na električne impulse i poligraf ne može njemu izmeriti emotivne promene. To je tip najokorelijih prestupnika i oni rado pristaju na poligraf, jer njihovu laž poligraf ne može registrovati. Ostali ljudi reaguju tako da svaka emocija izaziva električne impulse i poligraf ih registruje - kaže Radovanović za nedeljnik NIN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • revolucionar

    28. jul 2014 | 20:08

    Baš tako. Poligraf se može koristiti samo za usmeravanje istrage, kao dokaz-nikako.

  • alex mr

    28. jul 2014 | 22:28

    Danas mozes sam sebe da prevaris,a tek poligraf...

  • Kali

    28. jul 2014 | 21:38

    Kad je u njihovu korist, onda je poligraf pouzdan, kada nije, onda ide prica kako se moze varati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA