INTERVJU, PALESTINSKI FUNKCIONER U BG: Izrael čini zločin protiv Palestinaca! (FOTO)

Politički sekretar palestinskog ambasadora u Beogradu za Telegraf priča o sukobu između Gaze i Izraela, smatra da islamistički Hamas nije teroristička organizacija, da su izraelske mete deca i civili, kao i da je neprijatelj palestinskog naroda upravo izraelska okupacija

  • 90

Okidač za aktuelne sukobe između pojasa Gaze i Izraela bila su ubistva izraelskih tinejdžera i palestinskog mladića. Obračuni traju već nekoliko nedelja, a u njima svakodnevno ginu civili, među kojima mnoštvo žena i dece.

Sami Mhana, politički sekretar palestinskog ambasadora u Beogradu, za Telegraf priča o netrpeljivosti između ove dve zemlje. On smatra da Izrael čini zločin protiv palestinskog naroda. Nada se da će jednog dana živeti u miru, a u islamističkom militantnom pokretu Hamas ne vidi problem.

Kako gledate na poslednju krizu u pojasu Gaze i na sukob Hamasa i Izraela?

- To je očigledan napad na palestinska prava i palestinski narod. Tu nije reč o pokretu Hamas već o nama kao narodu i stoga imamo pravo da se branimo, da štitimo svoju decu i kuće. Imamo pravdu na svojoj strani, ali nemamo sredstva da branimo svoju zemlju.

Nalazimo se u odbrambenoj, a ne napadačkoj poziciji. Izrael nas napada ubilačkim, tehnološki naprednim sredstvima, ubija našu decu, žene i nenaoružane civile. Do sad je ubijeno 1.060 ljudi, trećina su deca i žene. To ukazuje na činjenicu da je ovo napad jedne, a ne sukob između dve strane.

Da li je moguće pacifikovati Hamas i da li je to ključ mirovnog procesa?

- Hamas nije problem, ta organizacija je rezultat izraelske okupacije. Sve pojave koje imamo u tom regionu su rezultat okupacije. Šta očekujete od ljudi? Kakva može biti njihova reakcija? Naš narod ima dostojanstvo i ne može samo da se povinuje i preda nepravdi Izraela ili nekog drugog.

Kako komentarišete izjavu izraelskog ambasadora u Beogradu Josifa Levija da je najveći neprijatelj Palestine Hamas, a ne Izrael?

- On nije kompententan da odluči ko je prijatelj, a ko neprijatelj palestinskog naroda i nema pravo na takve izjave. Neprijatelj palestinskog naroda je izraelska okupacija koju on predstavlja i koja traje više od 65 godina.

Mislite li da Izrael namerno gađa civilne mete? I ako je odgovor potvrdan, možete li mi obrazložiti zašto to radi?

- Mete Izraela su civili, kuće, džamije, bolnice i škole. Izrael je do sad uništio 17.000 stambenih jedinica i svu infrastrukturu u Gazi. Izbrisali su čitava naselja s lica zemlje. Da li je to vojna akcija? To je krivično delo protiv civila i palestinskog naroda. Oni nas napadaju ne bi li slomili našu volju i naterali nas da prihvatimo nelegitimna rešenja. To se neće desiti. Prihvatićemo samo međunarodno priznato rešenje da se osnuje palestinska država na granicama iz 1967. godine, koju čine Gaza i Zapadna obala i čiji je glavni grad Istočni Jerusalim.

U jednom intervjuu koji ste nedavno dali rekli ste da Hamas ne vidite kao terorističku grupu. Kako onda nazivate bombaše samoubice za koje je Hamas preuzimao odgovornost, a koji su vršili napade u civilnim autobusima i na prelazima?

- Mi smo protiv ubijanja civila i protiv terorizma, ali se sad nalazimo usred vojnog napada. Kako da se branimo od tako nečega? Njihova vojska svakodnevno ubija civile na Zapadnoj obali, kako biste to nazvali? Izrael izaziva nasilje i terorizam i izvrće činjenice.

Ako Izrael prizna palestinsku državu, kako mislite da će se rešiti problem jevrejskih naselja na Zapadnoj obali? Ako Palestina bude insistirala na njihovom iseljavanju, da li mislite da će Izrael ikada pristati da se povuče sa okupiranih teritorija?

- Ti doseljenici su oteli palestinsku teritoriju uz pomoć izraelske vojske. To je ratni zločin i napad za koji se odgovara pred međunarodnim sudom pravde. Ako bi Izrael bio spreman da živi u miru s palestinskim narodom, okupacija mora da prestane, naselja moraju da se uklone i mora se prihvatiti međunarodno rešenje o postojanju dve države.

Ko od njih bude želeo da živi na palestinskoj teritoriji i pod našom legitimnom vladom, dobrodošao je. Jevreji žive među nama odavno, postoji jevrejska zajednica i u Nablusu i oni žive u miru s Palestincima. Ono što ne prihvatamo jesu naoružani Izraelci na palestinskoj teritoriji.

Da li iz ove perspektive i sa ove istorijske distance mislite da je bila greška ondašnjih palestinskih lidera što 1947. godine nisu prihvatili plan o podeli Palestine na dve države?

- Prethodnih godina, palestinski narod nije imao mogućnost da donese nezavisnu odluku, međutim, sad imamo međunarodno priznato rukovodstvo i želimo da živimo u miru s Izraelom. Zašto Izrael ne prihvata to rešenje? Da li je izraelsko odbijanje ovog rešenja istorijska greška? Mislim da će istorija pokazati.

(M. R. / V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    31. jul 2014 | 19:30

    Zasto Palestinci drze zene I decu kao stit a onda napadaju Izrael? Ne zaboravimo da su Palestinci bili protiv Bosanskih Srba, pomagali su I Albance. Igraju prljavu igru I posle traze podrsku.

  • Valjevac 1308

    31. jul 2014 | 21:12

    Tako su i siptari radili, isti sistem. Izazivali sukob sa ciljem da civili stradaju pa onda obijali vrata po svetu i kukali na genocid. Al Izrael nije Srbija.

  • Sasa

    31. jul 2014 | 20:22

    Izrael je progresivna demokratska drzava koja je od ono malo zemlje koju ima (uglavnom pustinje) napravila cudo koje moze da prehrani citav Bliski istok. Za ratliku od njih palestinci jedino sto imaju su bombasi samoubice. Toliko o tome koliko cene zivot i svoj narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA