Gas skuplji od danas, ekonomisti to pozdravljaju!

Iako se razlikuju u stavu oko toga da li je ovo kozmetičko poskupljenje ili samo uvod u ona ozbiljnija, stručnjaci su saglasni s tim da je Srbijagas mnogo ranije trebalo da podigne cenu ovog energenta

  • 6

Gas za domaćinstva i privredu u Srbiji od 1. avgusta skuplji je između 1,1 i 1,4 odsto, tako da nova cena kubnog metra u proseku iznosi 42,3 dinara, bez poreza na dodatu vrrednost (PDV).

Ovo poskupljenje, čini se nije iznenadilo nikoga, a stručnjaci napominju da nas pravi i realni skosk cene gasa tek očekuje. Iako se razlikuju u stavu oko toga dal je ovo kozmetičko poskupljenje, ili samo uvod u ona ozbiljnija, svi stručnjaci saglasni su sa time da je Srbijagas mnogo ranije trebalo da podigne cenu ovog energenta.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije smatra da je ovo "čisto kozmetičko" poskupljenje koje neće bitno uticati na budžet građana.

- Mislim da je ovo više želja da se pomoigne Srbijagasu, s obzirom da je to poskupljenje na mesečnom nivou za građane tek oko 40 dinara - smatra Vuletić. On veruje da do većeg poskupljenja gasa ne bi trebalo da dođe, sem ukoliko se odnosi između Ukrajne i SAD-a ne zaoštre pa dođe do nestašice ovog energenta.

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je cena gasa morala mnogo ranije da bude povećana jer je "Srbijagas" dugi niz godina bio u situaciji da je nabavna cena veća od prodajne.

- Koliko god da nam je ugodno kad nam je gas jeftiniji, to je pogubno sa stanovišta javnih finansija. Poskupljenje gasa je dobra mera, koja će mnogo boleti, ali je doprineti budžetu - smatra naš sagovornik.

On napominje i da postoji realna mogućnost da će cena gasa i dalje rasti, ali da to sada sa sigurnošču ne može niko da garantuje, čak ni oni koji donose odluke.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potošača, kaže da "svi znamo da je gas skup i da će biti skuplji, ali da je svako poskupljenje u ovom trnutku teret za potrošače".

(Milica Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    1. avgust 2014 | 17:19

    Koga zanima sta smatra Ljubomir,ima li srbija jos nekog ekonomistu osim njega,od 100000 ekonomista gde uvek nalazite bas ove pojedince,nervirate vise narod,i sta je uopste bitno sta misli tamo neki placeni ekonomista kad narod jedva prezivljava,koja to pamet moze da kaze da samo rashodna strana treba da ide gore a prihodna da stoji,odakle da se placa,nepadaju pare sa neba,privreda nepostoji,30 posto nezaposlenost,i ono sto radi radi za 20000,a prosek dizu direktori,agencije i ostale lopvsko kriminalne organizacije za izvlacenje para iz budzeta,prosek u privredi je prosek u srbiji a on je 20000 din i vi sad lupetate da treba cene da skoce,e Boze gledas li ti ovu komendiju odozgore?

  • Su021

    1. avgust 2014 | 17:04

    Pozdravljaju? Pa neka mi oni onda plate racun za gas....

  • Kula

    3. avgust 2014 | 04:22

    Ajde mi pametni ekonomisto odgovori,kako je moguce da u Bosni na NIS-ovim pumpama,kojima stize gorivo cisternama Knez petrola iz Srbije,bude auto gas u maloprodaji 0,99 km (0,5evra)?A u Srbiji nabavna cena sa PDVom je toliko...Ko koga ovde zajebava? Svi u Bosni tocite...tamo je euro dizel 1.05evra a benzin 1.10evra...i mogu vam reci sve je boljeg kvaliteta nego kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA