Godišnjica rođenja Miroslava Mike Antića!

Na današnji dan pre 80 godina rođen je jedan od najvoljenijih i najvećih srpskih pesnika

  • 0

Na današnji dan, a pre osamdeset godina, rođen je jedan od najznačajnijih i najvoljenijih srpskih pesnika - Miroslav Mika Antić.

Godine 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu rođen je čovek svestranog talenta i neopisive ljubavi prema deci i bezbrižnom detinjstvu i čovek bez kojeg odrastanje, naše, kao i naših potomaka, ne bi bilo isto.  U Mokrinu je završio osnovnu školu, a Gimnaziju u Kikindi i Pančevu. Studirao je u Beogradu, a živeo u Novom Sadu.

Osim pisanja bavio se novinarstvom, slikarstvom i filmom. Bio je urednik lista "Ritam", Zmajevog "Nevena", "Dnevnika" i "Mladog pokolenja".

Jednom je rekao: - Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima. Tada verovatno i nije znao da će biti neizostavan deo svih budućih pokolenja i da će živeti kroz svoja velika dela i velike misli.

- I zato, sve što ti je strano posmatraj blagonaklono. Jer i tvoje je rasuđivanje, jer i tvoje je delanje za nekog nasilje i bol.

- Bogat sam. Imam oči. Ruke. i pune džepove dobrih reči.

- Sve nove ljubavi drukčije vrede. Živi se svaki put iz početka. Živi se da se nikad ne pada. Da budeš snažniji posle oluje.

- Sve je samo toliko veliko, koliko smo mi mali u sebi. I sve je toliko malo, koliko smo mi u sebi veliki.

- Nasloni moje vreme na svoje. Duže će večnost vredeti kada smo zajedno.

- Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji.

- Postoje dva sveta. Jedan smo izmislili, a na drugi nas teraju. Od koje ste vi vrste?

- Život je sve nešto iz početka. Juče i prekjuče sutra ne vrede. Nema na svetu dva ista petka, dve iste nedelje, dve iste srede.

- Živeti ne znači: biti. Desiti se. Postojati. Živeti znači: nadživeti.

(A.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA