U Srbiji parastosi žrtvama, Hrvati slave Dan pobede! (FOTO)

Na proslavi su prisustvovali predsednik HDZ Tomislav Karamarko i predsednički kandidat Kolinda Grabar-Kitarović koji su dočekani aplauzom, dok su predsednik Ivo Josipović i hrvatski premijer Zoran Milanović izviždani

  • 24

Na centralnoj proslavi državnog praznika Dana pobede i godišnjice vojne akcije Oluja, koja se održava u Kninu, hrvatski premijer Zoran Milanović tokom obraćanja prisutnima doživeo je povike neodobravanja i jake zvižduke, zbog kojih se prvi deo njegovog govora nije uopšte čuo, a izviždan je, nešto blaže, tokom govora i predsednik Ivo Josipović.

- Moja vlada je narodna vlada. Izabrao ju je hrvatski narod i moj je posao da je vodim pravim putem - počeo je govor Milanović, konstantno prekidan zvižducima okupljenih koji su uzvikivali "Skidajte ga, skidajte ga!".

Prilikom govora predsednika Sabora Josipa Leke nije bilo zvižduka ali je ignorisan i okupljeni su se bavili pevanjem nacionalističkih pesama.

- Svako može iskazivati svoje nezadovoljstvo. Svaka vlada Hrvatske je narodna, demokratski izabrana, pa i ona prethodna, kriminalna. Pa ako neko želi da zviždi i ovde, mi mu to nećemo zabraniti - poručio je kasnije Milanović koji je ocenio da je opozicija, odnosno desničarska Hrvatska demokratska zajednica organizovala negodovanje publike i podsetio da se izbori bliže i da je dobro da građani vide kakvim se ko sredstvima služi.

Na proslavi su, inače, bili i predsednik HDZ Tomislav Karamarko i predsednički kandidat te stranke Kolinda Grabar Kitarović koja je, kako su objavili hrvatski medij, dočekana burnim aplauzima.

Manje burnim negodovanjem i zvižducima dočekan je i predsednik Republike, kome su iz publike dobacivali "Ne dajte mu da govori" i "Vukovar, Vukovar!"

- Vukovar i Knin su hrvatske svetinje - poručio je prisutnima Josipović dodavši da su Hrvatskoj njeni branitelji ostavili kao dužnost slobodu, demokratiju, ljudska prava i privredne ciljeve.

On je zatim novinarima prokomentarisao da je u hrvatskom društvu primetno pojavljivanje nedemokratskih tendencija i mržnje, ponovivši stav iz govora da je društvena mržnja naročita opasnost.

Desničarski krugovi u Hrvatskoj su proteklih dana najavljivali da bi se na obeležavanju 19 godina od Oluje predstavnicima vlade mogao ponoviti Vukovar kada su premijer i predsednik Ivo Josipović bili sprečeni da dođu do spomen parka.

Obeležavanje Dana sećanja u Vukovaru, 18. novembra prošle godine, proteklo je u senci spora vlasti i protivnika uvođenja ćirilice u tom gradu, odnosno desničarskih stranaka i udruženja. Hrvatski državni vrh odustao je tada od učešća u koloni sećanja, pošto je u dva navrata kolona veterana uspela da ih blokira na putu do Memorijalnog groblja.

Na taj dan su pre 22 godine jedinice JNA ušle u Vukovar.

Predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je juče da ne očekuje nikakve napetosti u Kninu na središnjoj svečanosti obeležavanja Dana pobede.

U Kninu je prethodno, pre govora državnika, održana svečanost na kojoj je hrvatski predsednik Ivo Josipović izvršio smotru počasne jedinice, podignuta zastava na kninskoj tvrđavi, intonirana himna, čitana imena 198 poginulih hrvatskih branitelja i obavljen prelet borbenih migova.

Ovogodišnji hrvatski praznik obeležilo je i samoubistvo bivšeg gardiste. Iako policijski uvuđaj još traje, Jutarnji list je objavio da je reč o bivšem hrvatskom branitelju Željku K. iz Virovitice koji se ubio aktiviravši eksplozivnu napravu.

U ponedeljak, 4. avgusta, navršilo se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zg.

    5. avgust 2014 | 14:05

    A zamislite samo da je uspijela ideja Velike srbije i da jesu postavljene granice od Virovitice do Karlovca i Karlobaga.A kakvo bi to bilo slavlje da ste vi pobjedili po prvi put u povijesti!Možete li to zamisliti?

  • ap0calypto

    5. avgust 2014 | 19:04

    Danke deuchland

  • Vozd

    5. avgust 2014 | 17:58

    Naravno, sve je evropski ! Sto turke ne pustismo ka evropi nesrecni srbi nego se isprsismo na Kosovskoj bitci ! Kapi mi mozga nemasmo nikada ! Veci su nam prijatelji turci bili nego citava evropa !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA