Nevidljiva zvanja u Srbiji od hiljadu evra!

Za naš prosvetni sistem zvanja na diplomama nekih fakulteta i visokih škola, kao što su mejkap artista, herbalista, relaks terapeut, doktor prirodne medicine, potpuno su nevidljiva

  • 5

Za nekoliko meseci i za hiljadu evra u Srbiji se može doći do zvanja terapeuta, herbaliste i drugih poznatih i nepoznatih zanimanja, a stručnjaci savetuju studentima da se raspitaju da li je institucija koju upisuju akreditovana kako bi mogli da dobiju važeću diplomu.

Za naš prosvetni sistem zvanja na diplomama nekih fakulteta i visokih škola, kao što su mejkap artista, herbalista, relaks terapeut, doktor prirodne medicine su potpuno nevidljiva.

Ako se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sami ne prijave da postoje i ne zatraže dozvolu za rad, prosvetna inspekcija im ne može ništa, a retko ih i druge proveravaju, prenosi RTS.

Pošto ove tzv. visoko obrazovane institucije nemaju neophodne dozvole, a neretko se sve od uplate do diplomiranja dešava u virtuelnom svetu, niko ne kontroliše koga, kako i čemu uče, ili gde se njihovi svršeni studenti zapošljavaju.

Dejan Miljković, načelnik Odeljenja Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, školovao se dvadesetak godina, kako bi došao do nivoa da može "da sasluša i leči ljude". Međutim, na tržištu, doktor Miljković dobija konkurenciju. Zapravo one koji su diplomu stekli posle seminara, jednomesečne obuke iz oblasti fizikalne medicine.

Srđan Stanković iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje smatra da država treba da krene u borbu protiv loših i neproverenih institucija jer, kako kaže, ne sme omladina da veruje da iza toga stoji znanje, već samo uzimanje para.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    11. avgust 2014 | 22:51

    Doktori se skoluju ceo zivot

  • Dolaw

    11. avgust 2014 | 23:41

    Doktor prirodne medicine,jos ne znate sta je to. Svako ko ima rak neka se konsultuje sa njime,neka zaboravi na standardne lekare.

  • Ex sns

    11. avgust 2014 | 22:22

    U koju skolu je taj sa Vma isao kad se skolovao 20 g ??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA