DO SADA NEVIĐEN SNIMAK: Pogledajte napad na Perl Harbor (VIDEO)

Na ovom snimku iz 7. decembra 1941. godine vidi se deo napada Japana na američku bazu u Perl Harboru, kao i odbranu američkih brodova i razarača

  • 1

Ovaj napad Japana na Perl Harbor snimio je vojnik Klod Dotri, 7. decembra 1941. godine. Originalan snimak je izgubljen, a ovaj predstavlja kopiju.

Među ostalim stvarima ovde ćete videti razmenu paljbe ratnih brodova USS Nevade sa japanskim avionima, momenat kada tone USS Oglala i USS Sent Luis.

Podsećamo, napad na Perl Harbor (nazvan Operacija Havaji) izvršen je 7. decembra 1941. godine, počeo je rano ujutru i bio je iznendan. Njegov cilj je bio da se spreči Pacifička flota Sjedinjenih Američkih Država da se umeša u vojne akcije koje je Japan planirao u jugoistočnoj Aziji protiv teritorija Britanije, Holandije i SAD-a.

Ukupno 353 japanska aviona, bombardera i aviona sa torpedima učestvovala su u napadu i pritom su potopili 4 američka broda, i ubili i ranili skoro 4000 američkih vojnika.

Inače, ovaj napad se smatra direktnim povodom za ulazak SAD u rat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA