PRITVOR ZA 40 ALBANACA: Borili smo se u Siriji i Iraku na poziv Envera Hodžaja!

- Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriju nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji - izjavio je novinar Mefail Bajkinovci, koji je prati saslušanja

  • 6

U improvizovanom sudu u Prištini, u Kinu ABC koji su štitile policijske snage, danas je saslušano 40 Albanaca.

Svi oni su osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije. Osumnjičeni su negirali sve navode tužilaštva, a sudija im je odredio još 48 sati pritvora, javila je Radio televizija Kosova.

Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi je za RTK rekao da do četvrtka neće moći da donese odluka o produženju pritvoru ili drugim merama koje su predviđene zakonom. Osumnjičeni su, pod velikim merama bezbednosti i u pratnji specijalnih jedinica policije, vraćeni u pritvor, u kome se nalaze od juče ujutru.

- Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriju nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji - kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji je prati saslušanja osumnjičenih.

Prema ranijim navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji.

Mediji podsećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji".

- Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u buducnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših relanih mogućnosti, podržavamo... - rekao je Hodžaj 2012. tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije.

Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo delovanje ugrožava nacionalnu bezbednost i zaštitu ustavnog poretka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    13. avgust 2014 | 00:29

    Prava diplomatija jedne demokratske "drzave" ...

  • O2

    13. avgust 2014 | 07:55

    ...biće osuđeni zato što su se borili protiv Sirije i Iraka a protiv Srbije ne?!

  • Гаврило Принцип

    13. avgust 2014 | 06:48

    Ništa im ne verujem! U kvazi državi živi kvazi narod!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA