UGROŽENO STANOVNIŠTVO: Zatrovanom vodom pojili stoku i zalivali povrće!

Kancerogene materije preko podzemnih voda, ali i zalivanjem biljaka i pojenjem stoke dospele su u useve i praktično otrovale zemljište kod Krupnja

  • 3

Kadmijum, živa i drugi opasni teški metali iz jalovišta rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, tokovima reka Korenita i Jadar, zagadili su najplodnije zemljiše u 18 sela lozničke opštine.

Zbog zalivanja bašta iz tih reka, pomenute opasne materije dospele su i voće i povrće. Pored toga što su zatrovali useve i bašte, opasni metali će se naći i u mleku i mesu jer meštani napajaju stoku na reci Jadar, prenosi "Kurir".

- To je najplodnije zemljište, takozvane ade zasejane pšenicom, kukuruzom i sojom, a od povrća krompirom, kupusom i nešto paradajzom. Paradajz se već osušio, metali će sigurno ući u krompir i kupus, a preko korena i u voće. Na to smo upozorili stanovništvo, ali teško da ih iko može sprečiti da prodaju povrće - izjavio je Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice zadužen za zaštitu životne sredine i kontrolu opasnih materija.

On je dodao da je opasnim otrovima ugrožena cela Mačva, odnosno oko 100.000 stanovnika.

- U toku Jadra kadmijum je prisutan 10 kilometara i zato je voda iz te reke četvrte klase, od pet postojećih. Kadmijum razara bubrege, blokira razmenu materija u organizmu i izuzetno je kancerogen - ističe Dobrić i dodaje da, ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, može doći do izlivanja kubnih metara jalovine, što bi predstavljalo istorijsku ekološku katastrofu.

Iz Odbora za ekologiju ističu da je zasad sigurno da će zbog zagađenja u rekama Korenita i Jadar uginuti riba i ostali živi svet, ali se još ne zna koliko će štete naneti Drini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dubioza

    17. avgust 2014 | 04:27

    Pitam se... Sta je trebao seljak da uradi? Da pusti stoku da ugine od gladi i zedji? Da prekopa povrce i posece vocke? Ne, ne... Nije seljak kriv za jalovinu. Na redu je drzava i fitosanitarna inspekcija! Kad su vec preuzeli rizik eksploatacije kopova zarad necije-tamo zarade, neka sad malo preuzmu i odgovotnost za posledice! P.S.: Jes', kad bi se lagali da nece odgovorni izvuci tur i zataskati sve.

  • Scarecrow

    17. avgust 2014 | 01:00

    " Na to smo upozorili stanovništvo, ali teško da ih iko može sprečiti da prodaju povrće " Sta tesko bre?! Sve moguce analize da se odrade i da se spali to sve il sta se vec radi sa tim! Tim ljudim da se nadoknadi steta, nemojte terati ljude da rade sta verovatno ni oni ne zele da bi preziveli. Mada iskreno nije mi jasno kako neko svesno moze da prodaje otrovano voce i povrce :/

  • M

    17. avgust 2014 | 01:43

    Strasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA