SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Motrimo na ebolu, malariju i koleru!

Od početka godine je u Srbiji prijavljeno 128 epidemija, tokom kojih je 1.374 osoba obolelo, 396 osoba je lečeno, a 11 je umrlo

  • 8

U Srbiji se trenutno 210 osoba nalazi pod zdravstvenim nadzorom zbog sprečavanja unošenja zaraznih bolesti. Od ovog broja, 24 osobe doputovale su iz afričkih zemalja u kojima vlada ebola, uglavnom iz Nigerije.

Preostalim osobama je rešenje o nadzoru uručeno mahom zbog kolere i malarije. Većina ovih osoba ušla je u zemlju između 08. i 21. avgusta i moraju da budu pod nadzorom sve dok traje inkubiacija, što je u slučaju ebole 21 dan, izjavila je za Novosti dr Bojana Grgić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Iako je pooštren nadzor zbog trenutno aktuelne ebole koja je prepala ceo svet, ne znači da je Srbija pošteđena uobičajenih, manje opasnih, zaraza.

Od početka godine je u Srbiji prijavljeno 128 epidemija, tokom kojih je 1.374 osoba obolelo, 396 osoba je lečeno, a 11 je umrlo.

- Od početka godine je registrovano nešto više od 8.000 obolelih od crevnih zaraza, što je neznatno više nego u istom preriodu prošle i pretprošle godine - izjavila je dr Grgić.

Posle poplava se, osim od crevnih zaraza, strahovalo i od groznice Zapadnog Nila, od čega je ove godine obolelo 10 osoba, dok je dvoje umrlo. Za ovu groznicu se očekuje da jenjava i da će ishod biti bolji u odnosu na prošlu godinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rezervista 99 sanitet

    23. avgust 2014 | 16:36

    Kao prvo,sta motrite i kako?Nemate pojma ni o cemu,a niste ni opremljeni.Da pitate lekare opste prakse a i mnoge specijaliste sta je ebola,kako se prenosi itd.nemaju veze sa vezom.Skoro sam gledao na nemackoj tv kako se obucavaju njihovi lekari i pripremaju za prihvat i tretman obolelih od ebole,kod nas ni opreme ni obuke,kao i uvek nece nas.....

  • The Spatula

    23. avgust 2014 | 16:38

    Blago nama... Svaka vlada ima izmisljenu epidemiju. Svinjski grip, pticji grip, konjski itd...

  • @ca

    23. avgust 2014 | 18:25

    Pogotovu motrite na malariju I ovih milijardu komaraca sto nas jedu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA