ŠABIĆ: Ne dajte lične podatke!

- Niko nema pravo da vam traži matični broj kada vraćate robu u radnju ili kada odnosite stvari na hemijsko čišćenje. Samo u jednoj godini i samo u jednoj kompaniji mobilne telefonije, bezbednosne službe pristupile su 272.000 puta "listinzima" građana što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije - rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

  • 8

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je gradjanima Srbije da ne daju svakom svoje lične podatke jer ne postoji regulisana zakonska osnova za takve zahteve.

- Niko nema pravo da vam traži matični broj kada vraćate robu u radnju ili kada odnosite stvari na hemijsko čišćenje. Samo u jednoj godini i samo u jednoj kompaniji mobilne telefonije, bezbednosne službe pristupile su 272.000 puta "listinzima" građana što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije -rekao je Šabić za izdanje "Politike" od nedelje.

On je ocenio da je zakonom garantovana zaštita naročito osetljivih podataka velikog broja lica, ostala "samo prazna proklamacija" i da Vlada, ni četiri godine od donošenja Strategije zaštite podataka o ličnosti, nije donela akcioni plan za njeno sprovođenje, iako je obavezna da to učini.

"Broj predmeta koje obradjujemo, konstantno raste. U 2013. bilo ih je 2.200, što je dvostruko više u odnosu na 2012, odnosno trostruko u odnosu na 2011. godinu. Nedostaju nam zakonska rešenja u delikatnim oblastima, kao što su video-nadzor, biometrija, bezbednsone provere, usled čega je obrada ličnih podataka u ovim oblastima u znatnom broju nezakonita", kazao je poverenik.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sini

    24. avgust 2014 | 17:20

    Gos.Svabicu ,pa u storno nalogu u radnji moramo da popunimo JMB kad vracamo novac. Koga da slusamo?

  • Àaaaaaaa

    24. avgust 2014 | 18:48

    Ovde se ne zna ko koga... Trgovci po zakonu moraju da popune nalog za ispravku na kome stoji jmbg. Trgovci ne bi ni uzimali jmbg da im drzava to ne trazi...

  • pod prismotrom

    24. avgust 2014 | 17:33

    Gospodine Šabicu, potpuno ste u pravu. U ovoj zemlji se više ne zna koja je to institucija koja ima pravo na tražene podatke o ličnosti. Ovde svi traže od policije do prodavaca u radnjama.Toliko je zloupotreba sa ličnim podacima da je to strašno.G-dine Šabiću, morate još više pritiskati nadležne po ovoj temi, moja puna podrška.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA