Evo šta sledi svakom ko u Srbiji lažno prijavi nestanak osobe!

U doba kada mediji pružaju pomoć u potrazi za nestalim licima angažovanjem šire javnosti, veliki problem predstavljaju slučajevi lažnih nestanaka. Građani Srbije se posle pronalaska osoba koje nisu ni nestale s pravom osećaju prevarenim

  • 8

Prošle nedelje policiji je prijavljen nestanak Marine Stojanović (17) u beogradskom naselju Voždovac. Javnost se pribojavala da je devojku snašla ista sudbina kao i brutalno ubijenu Tijanu Jurić. Ipak, policija je devojku pronašla živu i zdravu na Dorćolu, u društvu dečka.

Postavlja se pitanje da li lažne prijave nestanka predstavljaju uznemiravanje javnosti zbog kog bi neko trebao da snosi odgovornost?

U doba kada mediji pružaju pomoć u potrazi za nestalim licima angažovanjem šire javnosti, veliki problem predstavljaju slučajevi lažnih nestanaka. Građani Srbije se posle pronalaska osoba koje nisu ni nestale s pravom osećaju prevarenim.

Osoba čiji je nestanak prijavljen može da vidi svoju sliku u medijima i jednim pozivom policiji rešiti slučaj i umiriti javnost. S druge strane, roditelji koji nisu sigurni da im je dete nestalo, već možda pobeglo od kuće, ne bi trebalo da pozivaju medije u pomoć.

- Nekakve kazne bi svakako morale da postoje jer takvi slučajevi predstavljaju uznemiravanje javnosti. U slučaju Marine Stojanović, najnemoralnije je što se desio malo posle tragične smrti Tijane Jurić, dok su građani i dalje potreseni. Već uznemireni, oni doživljavaju dupli potres i osećaju se prevarenim. Takvo privlačenje pažnje na sebe predstavlja vrlo svesno uznemiravanje javnosti - kaže za Telegraf psiholog Aleksandra Janković.

Janković smatra i da bi u tim slučajevima i roditelje i dete trebalo podvrći ispitivanju i otkriti zbog čega je došlo do incidenta i kakav je to porodični sistem koji je omogućio da dođe do takve situacije?

Centar za socijalni rad (CSR) je u obavezi da štiti interese svakog deteta i preduzme mere iz oblasti porodično pravne zaštite u slučajevima kada ima saznanja o maloletniku koji beži od kuće. Vrši se procena potreba deteta i stanja u kome se trenutno nalazi, procena rizika i kapaciteti roditelja, motivacija, psihološki i vaspitni uslovi. U skladu sa tim procenama CSR preduzima mere iz svoje nadležnosti.

- Nakon sprovedenog postupka procene ugroženosti i stepena rizika po bezbednost deteta, organ starteljstva (CSR) može da privremeno izmesti dete iz porodice i da paralelno s tim pokrene odgovarajući postupak pred sudom, odnosno uvede korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava - kažu u Centru za socijalni rad Beograda.

Kazne za lažno prijavljivanje snose samo ona lica kod kojih se može dokazati da su u trenutku podnošenja prijave imali saznanje da osoba nije nestala.

- Krivična prijava podiže se samo pod uslovom da je prijavlivač svestan da podnosi neistinitu prijavu - kaže za Telegraf advokat Đorđe Mamula i dodaje da smatra da mali broj ljudi podnosi lažne prijave, i da su većinom u pitanju roditelji koji strahuju za svoju decu.

Podsetimo, prošle godine u julu Beogradska policija podnela je krivičnu prijavu protiv manekenke Mine Milenković (21), koja je izmislila da je oteta i silovana i to prijavila policiji.

Mediji i šira javnost u nekim slučajevima mogu biti od velike pomoći pri pronalasku nestalih, ipak, potrebno je stvoriti mehanizam kojim bi se i oni zaštitili od lažnog uzbunjivanja.

(A. Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    30. avgust 2014 | 17:01

    Ova devojka sto su je nasli na dorcolu u drustvu decka, nije naj cistija u glavi. To je ocigledno. A izgleda ni roditelji iste nisu mnogo daleko od iste konstatacije!

  • Miki

    30. avgust 2014 | 16:35

    Majka Marine Stojanovic je znala sa kim I gde joj je cerka, a I otac takodje.Cak su I razgovarsli sa njenim deckom pa su na sav glas urlali 'Otmica' I danima se vukli o medijima.

  • Aleksandar

    30. avgust 2014 | 18:11

    Kao prvo bi trebali da im naplate sve troškove koje su napravili za istragu. Znači ako je naprimer radilo 10 inspektora 10 dana po 10 sati na takvom slučaju onda lepo kintu na sto. U slučaju da nema kinte, u KP dom. Pa da vidimo hoće opet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA