MASAKR U MARKALAMA, KO JE KRIV? Zločin za koji su optuženi Srbi da bi bili bombardovani! (FOTO) (VIDEO)

Masakri su se odigrali na pijaci koja se nalazi u centru Sarajeva. Prvi masakr se desio 5. februara 1994, kada je ubijeno 68 ljudi, a ranjeno 144, a drugi napad 28. avgusta 1995. i tom prilikom je poginulo 37 ljudi, a ranjeno 90

Na današnji dan pre 19 godina dogodio se drugi napad na pijaci Markale u Sarajevu u kojem je poginulo 37 ljudi, a njih 90 je povređeno, što je iskorišćeno kao povod za vazdušne napade NATO-a na Republiku Srpsku, čija vojska je proglašena odgovornom za ovaj masakr.

Čuveni masakri na Markalama su dva napada nad sarajevskim civilima počinjena minobacačkim napadima tokom opsade Sarajeva za vreme rata u Bosni i Hercegovini, a ove događaje Haški tribunal naziva “Slučaj Markale” i “Pijaca Markale”.

Masakri su se odigrali na pijaci koja se nalazi u centru Sarajeva. Prvi masakr se desio 5. februara 1994, kada je ubijeno 68 ljudi, a ranjeno 144, a drugi napad 28. avgusta 1995. i tom prilikom je poginulo 37 ljudi, a ranjeno 90. Drugi napad, koji se dogodio pre tačno 18 godina, bio je povod za vazdušne udare NATO-a na Republiku Srpsku, što će sve zajedno na kraju dovesti do Dejtonskog mirovnog sporazuma i kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za oba slučaja je odgovorna Vojska Republike Srpske, dok prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995, ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran kod prvog napada na pijacu Markale, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Zbog toga mnogi smatraju da su bošnjačke snage iscenirale, odnosno same izvršile oba napada na sopstvene civile, kako bi izazvale NATO bombardovanje Republike Srpske.

Direktna posledica ovih događaja bilo je NATO bombardovanje RS. NATO je optužio Vojsku Republike Srpske i iskoristio to granatiranje kao povod za ulazak NATO-a u rat protiv Srba u BiH u vojnoj operaciji pod kodnim imenom “Operacija namerna sila” (Operation Deliberate Force), kao i nastavak akcije NATO-a i Hrvatske protiv Republike Srpske Krajine započete dvadesetak dana ranije, s ciljem oslabljivanja vojne moći vojske Republike Srpske koja je pretila ili je mogla da preti područjima koje je UN okarakterisao kao “sigurne zone”.

Tim akcijama potpuno je proterano srpsko stanovništvo sa teritorije Kninske Krajine, kao i srpsko stanovništvo iz zapadnih i jugozapadnih delova Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je vojnički poražena i bila je prinuđena da potpiše mir u kome je izgubila više od trećine svoje dotadašnje teritorije.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    29. avgust 2014 | 13:20

    Koliko zla i mrznje. Uspeli su... (Borci za ljudska prava i demokratiju. Razbili su jednu lepu zemlju,da bi danas ziveli, u - banana republikama...)

  • Lioo

    28. avgust 2014 | 08:40

    Pitajte zapadne ,,prijatelje''.

  • Dolores

    28. avgust 2014 | 10:12

    Strucnjaci su dokazali da je granatirano sa muslimanske strane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA