KO ONDA LAŽE? U Srbiji i dalje možete da kupite otrovne gumice! Ministarstvo zdravlja tvrdi da su ispravne!

Gumice od kojih deca u Srbiji prave narukvice sadrže kancerogenu materiju, ftalat koja između ostalog izaziva rak testisa i dojke, i to u 400 puta većoj meri od dozvoljene

  • 36

Šarene gumice od kojih deca širom sveta prave gumice sadrži opasnu kancerogenu materiju, pokazala su strana istraživanja. Ova informacija potekla je od novinara BBC koji su uradili istraživanje i firme "Entertejner" koja je povlačenjem svih gumica u Velikoj Britaniji potvrdila da one sadrže veoma toksične materije.

Prema njihovim saznanjima gumice koje su zaludele svet sadrže 40 odsto ftalata, kancerogene materije, što je čak 400 puta više od dozvoljneog standarda Evropske unije, koji iznosi tek 0,1 odsto. Ova materija izaziva rak testisa i dojke, nepolodnost, hormonske poremećaje i bolest pluća. Ukoliko se narukvica stavi u usta, ova opasna materija direktmo ulazi u organizam.

Međutim dok ceo svet bruji o ovom fenomenu, srpsko Ministarstvo zdravlja tvrdi da su sve gumice koje su ušle u zemlju ispitane i ispravne.

- Sve dosadašnje pošiljke gumica za pravljenje narukvica su laboratorijski kontrolisane prilokom uvoza u našu zemlju i bile su zdravstveno ispravne. Trenutno je u postupku laboratorijska kontrola jedne pošiljke ovih gumica, čiji se rezultati uskoro očekuju - kažu iz Ministarstva zdravlja.

Gumice se u Srbiji mogu se naći u gotovo svakoj kineskoj radnji, po ceni od 70 dinara. Pletenje gumica u narukvice zaludelo je gotovo celu zemlju, a deca provode sate takmičeći se čija će biti lepša, ili pak prodajući ih prolaznicima u svom naselju. Na taj način naši mališani provode sate u dodiru sa ovom materijalom.

Iz tog razloga, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije Goran Papović savetuje roditeljima da deci kupuju samo one gumice koje na ambalaži sadrže oznaku CE (oznaka da je proizvod u saglasnosti sa bezbednosnim zahtevima EU).

Iz Ministarstva trgovine navode i da "u slučaju da subjekti ili neki od organa tržišnog nadzora (inspekcijski organi) raspolažu informacijama o riziku koji predstavlja proizvod shodno Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda istu plasiraju kao informacoju od javnog značaja i čine je dostupnom javnosti".

U konkretnom slučaju nakon utvrđivanja od strane nedležnog organa tržišnog nadzor, a što je u ovom slučaju Sanitarna inspekcija (Ministasrtvo zdravlja) da se na tržištu nalazi proizvod koji predstavlja rizik i izvrši se identifikacija proizvoda kao i rizik, a preduzimaju se mere i aktivnosti sa ciljem otklanjanja ili smanjenja rizika na prihvatljiv nivo u saradnji sa proizvođačem odnosno distributerom.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    1. septembar 2014 | 19:01

    U Srbiji je i otrovno mleko zakonski ispravno, zasto bi sa gumicama bilo drugacije?

  • Invisible

    1. septembar 2014 | 20:41

    Ovde je problem sto su deca ni iz cega napravili sebi zaradu.. velikim kompanijama to naravno ne odgovara pa onda ajde da okrivimo Kineze, deci oduzimamo zanimaciju i "zaradu", i onda ce da se pojave gumice koje su apsolutno nekancerogene i bezbedne da mozes da ih pojedes, koje ce naravno biti proizvod neke velike kompanije i onda ce zarada ici "gde treba". Jos da nateraju decu da uvedu fiskalne kase i da uredno placaju porez! Ma pljujem ja bre na sve te idiote!! Slobodno kupujte gumice kod Kineza!!!

  • Maja

    1. septembar 2014 | 18:53

    Mora da smo mi u pravu, a da je ceo svet korumpiran i da laze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA