GLASAJ ZA BEBE: Predsednik traži ukidanje PDV, peticija u Skupštini

Predsednik Srbije zatražio je od Vlade da ukine PDV i ograniči trgovačke marže na bebi opremu. Više od 180.000 građana podržalo akciju

  • 1

Više od 180.000 potpisa građana za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe predato je u Skupštini Srbije, a predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović najavila je da je jedna od ideja da se ta inicijativa konkretizuje usvajanjem zakona aklamacijom poslanika bez rasprave.

I predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Vlade da ukine PDV i ograniči trgovačke marže na bebi opremu.

Tadić bi danas trebalo da sugeriše model po kojem bi roditeljima, na osnovu računa za plaćenu bebi opremu, novac bio refundiran.

- Roditelji će plaćati punu cenu bebi opreme, a potom na osnovu fiskalnih računa dobijati novac u iznosu PDV-a - navodi izvor lista Press.

Roditelji sa bebama i kolicima, kao i organizatori akcije "Glasaj za bebe" - Fond B92, Udruženje "Roditelj", portal "Bebac" i servis "Halo beba" - noseći kutije sa potpisima, prvo su prošetali centrom Beograda od Trga Republike do Doma Narodne Skupštine.

- Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu i svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe - naglasila je Ðukić Dejanović.

Ona je rekla da će čim stigne predlog zakona sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.

- Ako se složimo bilo bi divno da, bez rasprave, aklamacijom samo to izglasamo. To je neka ideja koja je iznedrena u razgovoru sa organizatorima inicijative, a ja sam spremana da je realizujem - izjavila je predsednica parlamenta.

Ideja ima uzor u pojedinim evropskim zemljma koje su svele na minimum PDV na bebi opremu, ili, kao Velika Britanija i Irska, potpuno je ukinule.

Sa inicijatorima akcije "Glasaj za bebe" sastaće se u Vladi Srbije i premijer Mirko Cvetković i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA