Veliki ugostitelji masovno izbegavaju plaćanje poreza!

- U prethodnom periodu primećeno da pojedini u fiskalnim kasama koriste softverske programe koji onemogućavaju izdavanje fiskalnih računa već umesto njih izdaju se potvrde ili predračuni - kaže zamenik direktora Poreske uprave

  • 22

Poreska uprava, Inspektorat za rad i MUP su u zajedničkoj akciji noćas kontrolisali rada velikih ugostiteljskih objekata na beogradskim rekama u cilju suzbijanja sive ekonomije, a zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković je rekao Tanjugu da veliki ugostitelji masovno izbegavaju plaćanje poreza širom Srbije.

- Poreska uprava će nastaviti sa kotrolama velikih ugostiteljskih objekata, pre svega zato što je u prethodnom periodu primećeno da pojedini u svojim fiskalnim kasama koriste softverske programe koji onemogućavaju izdavanje fiskalnih računa već umesto njih izdaju se potvrde ili predračuni što nije u skladu sa zakonom o PDV - u i Zakonom o fiskalnim kasama - kazao je Marinković.

Poreska uprava, prema njegovim rečima, još nema tačne procene kolika se šteta nanosi korišćenjem takvih softvera budžetu Srbije, ali da operativna saznanja ukazuju da se radi o masovnoj pojavi koja je zastupljena u skoro svim većim ugostiteljskim objektima širom zemlje.

On je rekao da je taj problem (vođenja dvostrukog knjigovodstva) poznat od ranije i da će zbog masovnog korišćenja softvera za tu namenu i naplate javnih fiskalnih dadžbina u budžet, koja je prioritetna za vladu, Poreska uprava posebnu pažnju posvetiti kontroli velikih ugostitelja.

- Preliminarni rezultati konotrole, koja je noćas obavljena, biće poznati početkom sledeće nedelje - naveo je Marinković.

On je kazao da su na beogradskim rekama kontrolisani veliki objekti koji mogu da prime više stotina ljudi i ostvaruju velike prihode. U akciji je učestvovalo oko 150 pripadnika MUP-a i više od 20 inspektora Poreske uprave i inspektora za rad.

Marinković je naveo da je reč o kontinuranoj akciji na sprovođenju programa vlade u borbi protiv sive ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala, koji uključuje i proveru ugostiteljskih objekata.

- Cilj kontrole je bio ustanovljavanje regularnosti plaćanja fiskalnih dadžbina i prijavljivanja zaposlenih radnika - kazao je on.

- Poreska uprava će, takođe, zajedno sa Inspektoratom za rad vršiti kontrolu zaposlenih u velikim ugostiteljskim objektima u smislu njihove prijave i plaćanja poreza i doprinosa - dodao je Marinković.

Policija je kontrolisana i dokumenta gostiju, kao i da li na splavovima ima nelegalnog oružja i droge.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    7. septembar 2014 | 15:52

    To nije nista novo,splavovi,restorani obrcu ogromne pare niko ne placa porez ni osigurava radnike.Svaki glumac,fudbaler otvara splav ili kafic ,zasto ne otvori fabriku ili farmu?medjutim ovo je samo da se narodu zamazu oci ,debelo smo ogrezli i nema povratka u normalno stanje....

  • Mitar

    7. septembar 2014 | 14:59

    Veliki izbegavaju jer svaki ima po nekog gore koji ga stiti a on njemu mesecno par hiljada i tako to se radi odavnooo

  • savica

    7. septembar 2014 | 15:23

    Ko ide u te kafane. Uglavnom politicari estrada bumbari sponzori i sponzoruse. Tesko ces videti prosecnog Beogradjanina. Znaci svi ti nabrojani su saucesnici u utaji poreza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA