Otkriven identitet džihadiste koji je odrubio glave američkim novinarima?

Britanski list Miror navodi da će antiteroristička policija u skorije vreme uhapsiti 12 osoba u Velikoj Britaniji za koje se veruje da su povezani sa pripadnikom Islamske države, poznatijim kao Džon, koji je izvršio ova brutalna ubistva

  • 13

Britanske i američke vlasti znaju ko je pogubio američke novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa i njegov identitet će obelodaniti za nekoliko dana, objavio je britanski Dejli mejl.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Miror navodi da će antiteroristička policija uskoro uhapsiti 12 osoba u Britaniji, koji su povezani sa pripadnikom Islamske države, poznatom kao Džon, koji je ubio novinare.

Ekzekutor je jedan od četvorice britanskih džihadista, poznatih kao Bitlsi, koji drže taoce u Siriji.

Kako navodi list, tim američkog Federalnog istražnog biroa je prošlog meseca otputovao u Britaniju i sada se "zatvara krug" oko 12 osumnjičenih za koje se veruje da su džihadisti Džonu pomogli finansijski i na druge načine da otputuje u Siriju.

Prvi američki novinar kojeg su ubili pripadnici Islamske države je Džejms Foli koji je nestao u Siriji u novembru 2012. godine, a IS je 19. avgusta objavila snimak njegovog pogubljenja. On je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju Global Post.

Nakon njega, džihadisti su ubili i drugog američkog novinara, Stivena Sotlofa. On je bio novinar slobodnjak koji je putovao po Bliskom istoku izveštavajući, između ostalih, za američke magazine Tajm i Forin polis. Kidnapovan je u Siriji u avgustu 2013. godine, ubrzo pošto je prešao granicu iz Turske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sulejman

    9. septembar 2014 | 11:57

    Ne podrzavam teror ali dali znate zbog cega se ovo desava mrznje i osveta najveci terorista je Amerika Gde je usla ostavila je jad ubistva bedu pitao bih vas da zivite u zemljama Gde su bili ratovi i da vam neko pobiju celu familiju i da kazu greska mislili smo da su teroristi bili bi gori od ovih

  • Ime

    9. septembar 2014 | 10:36

    Jadni ljudi... Neverovatno sta se desava u 21. Veku.

  • Perica

    9. septembar 2014 | 11:28

    MIslis jadni ljudi pod americkim bombama. Bacaju i bacaju i ubijaju samo civile na spavanju. Ovo je pravi odgovor! Brutalnost za brutalnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA