AFERA UKRADENE BEBE: Evo kome da se obratite ako verujete da vam je dete ukradeno!

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević poziva sve roditelje koji sumnjaju da im je dete ukradeno da se jave na kontakte udruženja (nestalebebe@yahoo.com i telefon: 060/5222-101) kako bi im se ukazalo na dokumentaciju koju treba da sakupe

  • 25

Deca iz Srbije prodavana su poslednjih nekoliko decenija po celom svetu i to za sumu od 15.000 do 45.000 maraka, odnosno evra. Deca iz naše zemlje, po istom principu, prodaju se i danas, svakog dana, u gotovo svakom porodilištu, tvrdi Vladimir Čičarević, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije.

U proteklih četrdeset godina na vrlo sumnjiv način nestalo je čak 10.000 beba, za koje se veruje da su date u imućne porodice. Procedura kojom se vršio ovaj zločin se toliko ustalila da se posle nekog perioda odvijala po šablonu.

- Porodilje su u 80 odsto slučajeva upućivane na carski rez. Ako su se pak porodile prirodnim putem, bebe su planski završavale u inkubatorima, uz izgovor da majke ne mogu da ih vide. Nakon nekoliko dana proglašavane su mrtvima, a u 99 odsto slučajeva roditeljima nije dozvoljavano da vide mrtvu bebu navodno zbog traume koja može uticati na sledeću trudnoću – priča Čičarević.

Kome treba da se obratite ukoliko posumnjate da je vaše dete ukradeno?

Prema zakonu, svoje sumnje trebalo bi da iznesete Javnom tužilaštvu, zajedno sa svim dokumentima za koje verujete da bi mogli da vam posluže kao dokaz. Ukoliko Tužilaštvo utvrdi da postoji osnovana sumnja, u slučaj se uključuje i policija.

Međutim...

- Najveći problem postoji upravo u Javnom tužilaštvu. Od 2000. do danas podneto je više od 2.500 prijava, ali se nijedna ne procesuira jer policija, kao izvršni organ, može da deluje tek na osnovu naloga Tužilaštva - kaže Čičarević.

S druge strane, upravo ovih dana je istekao rok koji je Evropski sud za ljudska prava dao državi Srbiji da nađe mehanizam kojim bi se ovakvi slučajevi kojih je na hiljade rešavali.

Naša zemlja je probila taj rok i ukoliko se uskoro ne nađe rešenje, upravo ovi nerazjašnjeni slučajevi mogli bi da budu kamen spoticanja na evropskom putu Srbije.

Ministarstvo zdravlja je u februaru forimiralo radnu grupu, u kojoj su i predstavnici Ministarstava pravde, rada, unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva, a koja je osnovana upravo kako bi se našlo rešenje.

"Radna grupa je tokom prethodnih meseci radila na pronalaženju mogućih rešenja za ustanovljenje mehanizma koji bi omogućio da se ispitaju nerasvetljeni slučajevi nestanka beba u porodilištima. U toku su finalne konsultacije ministarstava. Nakon toga, Ministarstvo zdravlja uputiće Vladi zaključke", navode iz Ministarstva zdravlja.

Slučajevima nestalih beba nadležni su se bavili i pre osam godina. Tada je skupštinski Anketni odbor, posle 30 sednica, podneo izveštaj kojim je predložena deblokada MUP-a, tužilaštva i sudova, formiranje posebnih policijskih jedinica, kao i to da slučajeve nestalih beba ubuduće vode Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo. Za izveštaj su glasali svi poslanici, ali nijedna mera do danas nije sprovedena.

Dok novi mehanizam ne počne da funkcioniše, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević poziva sve roditelje koji sumnjaju da im je dete ukradeno da se jave na kontakte udruženja (nestalebebe@yahoo.com i telefon: 060/5222-101) kako bi im se ukazalo na dokumentaciju koju treba da sakupe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaplanjac

    13. septembar 2014 | 09:44

    Kako ti ljudi zive sa tim celoga zivota da oni nisu pravi roditelji. Zasto ne usvoje dete nego kradu kupju otimaju i kako se vec to zove. A verovatno su vernici i idu u Crkvu. Zar ima veci greh.

  • zdravko

    13. septembar 2014 | 09:37

    Možda sam ja u stvari Kinez!

  • Uros

    13. septembar 2014 | 14:04

    Ja sam blizanac i navodno su rekli mojoj majci da je brat stradao to se desilo 1998. pa verujem da je ziv tamo negde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA