OTKRIVENA TAJNA STARA PET VEKOVA: Kralj Ričard III ubijen kopljem ili mačem! (FOTO)

- Rane na njegovoj glavi nam govore da nije nosio šlem, a manjak odbrambenih povreda na rukama i šakama nam govore da je u trenutku smrti imao oklop na sebi – rekla je Sara Hainsvort sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji jedna od naučnika koji su sproveli istraživanje

  • 4

Forenzička analiza stručnjaka sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji posmrtnih ostataka britanskog kralja Ričarda III, poslednjeg iz dinastije Plantageneta, koji je poginuo u bitci kod Bosvorta 1485. godine, otkrila je detalje i uzrok njegove smrti, prema kojima je najverovatnije preminuo od ubodnih rana zadobijenih mačem ili kopljem.

Naime, oni su pre dve godine otkrili da se ispod jednog gradskog parkinga u ovom gradu nalazi grob poginulog britanskog kralja koji je pokopan bez ikakvih počasti i obeležja.

Kada su pronašli kostur star pet vekova, naučnici su pomoću radioaktivnog ugljenika, istorijskih činjenica, ali i DNK analize sa sigurnošću mogli da potvrde da je reč o Ričardu trećem.

Prema njihovoj analizi, on je zadobio 11 udaraca tupim predmetom, devet u predelu glave i jedan u području karlice.

- Rane na njegovoj glavi nam govore da nije nosio šlem, a manjak odbrambenih povreda na rukama i šakama nam govore da je u trenutku smrti imao oklop na sebi - rekla je Sara Hainsvort, naučnica sa univerziteta u Lesteru i saradnica na ovom istraživanju.

Njen tim je upotrebio CT i mikro-CT skenere kako bi otrili koja od Ričardovih brojnih rana je bila smrtonosna, a anlizirali su i tragove na kostima da bi utvrdili uz pomoć kog srednjevekovnog oružja je nastradao.

- Ustanovili smo dve povrede koje su bile smrtonosne. Obe su bile ubodne rane na glavi koje su najverovatnije nastale od mača ili koplja - rekao je patolog Gaj Roti koji je učestvovao u ovom istraživanju.

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лажни четник

    17. septembar 2014 | 12:25

    To još nije ništa...videćete kad "otkriju" da je ubica bio srbin...

  • Glaurung

    17. septembar 2014 | 20:54

    Stric Crne Guje. xD

  • Fred

    18. septembar 2014 | 09:36

    Da je nosio šlem na glavi umesto beretke možda bi ostao živ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA