Bivši komandanti srpske policije optuženi za genocid u Srebrenici

U optužnici se navodi da su policajci iz Bratunca u noći 13. jula 1995. godine ubili najmanje 150 zarobljenih Bošnjaka, uključujući jednog s mentalnim teškoćama, a još petoricu njih su naknadno pod policijskom pratnjom odveli iz ovog mesta i likvidirali na drugim lokacijama

  • 7

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za genocid protiv dvojice bivših pripadnika ratnog sastava policije Srba u BiH, koje tereti za učestvovanje u likvidacijama Bošnjaka zarobljenih posle pada Srebrenice, u julu 1995. godine.

Iz Tužilaštva je potvrđeno da je optužnica podignuta protiv Miodraga Josipovića (55) iz Bratunca i Branimira Tešića (59) takođe rođenog u ovom mestu, a koji živi u Srbiji.

Kako se navodi, Josipović je bio načelnik policijske stanice u Bratuncu, a Tešić njegov zamenik, a osumnjičeni su da su od 12. do 19. jula 1995. godine svesno pomagali u sprovođenju genocida odnosno progonu civilnog stanovništva.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, tada su naložili angažovanje policajaca iz Bratunca u odvajanju bošnjačkih muškarada od njihovih porodica i zarobili više od hiljadu njih.

U optužnici piše i da su bratunački policajci u noći 13. jula 1995. godine ubili najmanje 150 zarobljenih, uključujući jednog s mentalnim teškoćama.

Još pet zarobljenika naknadno su pod policijskom pratnjom odveli iz Bratunca i likvidirali ih na drugim lokacijama. Oni se terete da su pomogli i podržavali istrebljenje Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, verske i etičke grupe, čime su počinili krivično delo genocid.

Tužilac je sudu predložio ispitivanje 55 svedoka optužbe i izvoženje opsežnog dokaznog materijala, objavili su lokalni mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирко

    19. septembar 2014 | 17:30

    Страшно је да убице и силоватељи 20 година живе међу нама, најзад мало правде за жртве. Убица и злочинац није Србин, Хрват или Бошњак, он је убица, као што је убио туђу децу и жене, убиће и наше.

  • M!N

    19. septembar 2014 | 21:44

    Kada ce ubice srba biti pred licem pravde?

  • cg

    19. septembar 2014 | 21:07

    Kako su toliko dugo mogli da ne budu iza resetaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA