Ćirić: U aprilu nova projekcija stope rasta

Rast od 0,5 odsto u ovim uslovima bio bi dobar rezultat, ocenio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja

  • 0

Projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od 0,5 odsto bio bi dobar rezultat, imajući u vidu to da će, praktično, sve zemlje regiona ove godine biti u recesiji, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, i najavio u aprilu novu prognozu rasta do kraja godine.

- Rast od 0,5 odsto u ovim uslovima, kada je gro evropskih ekonomija u recesiji, bio bi dobar rezultat. Znači da smo ipak napravili neku dodatu vrednost - ocenio je Ćirić, i ukazao na to da su projekcije zemalja u regionu još od pre nekoliko meseci pokazivale da će njihove ekonomije biti u recesiji.

U odgovoru na pitanje da li će "zamrzavanje" aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om potrajati celu godinu, Ćirić je rekao da očekuje da će saradnju s Fondom nastaviti nova Vlada, i dodao da od onog momenta kada se raspišu izbori, aranžman po automatizmu postaje "zamrznut", tako da bi se to svakako desilo ove godine.

- Važno je da smo mi napravili budžet za 2012. godinu, koji je zaista restriktivan. Budžet našeg Ministarstva je za 30 odsto manji nego prošle godine, i to dovoljno govori o tome da li mi hoćemo i možemo da štedimo - predočio je on.

Govoreći o visini javnog duga zemlje, Ćirić je kazao da je, prema podacima kojima on raspolaže, javni dug Srbije oko 45 odsto BDP-a, ali ne iznad tog nivoa.

- Naravno da treba da se trudimo da ne probijemo tu granicu - rekao je Ćirić, i dodao da nije problem ako Srbija probije granicu javnog duga od 45 odsto BDP-a i stigne do 50 odsto, već je pitanje da li je u stanju da vraća zajmove. 

- Ukoliko smo kao država u stanju da vraćamo zajmove koji imaju razvojnu komponentu, za izgradnju infrastrukture, za izgradnju puteva, železnica i mostova, onda probijanje granice zaduživanja ima opravdanja - objasnio je Ćirić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA