SEJU STRAH: Banda bajkera okupirala Austriju, diluju drogu i podvode žene

Ovi bajkeri, prilikom otvaranja svoje filijale u gradovima, "pozdravljaju" domaće bande kašikarom. Često su umešani u krivična dela iz oblasti narkotika, naoružanja i prostitucije, a navodno su izvršili i u najveću sajber pljačku banke u istoriji

  • 3

Austrijska policija, ali i bajkerske grupacije, plaše se nove bajkerske bande koja je odnedavno aktivna u Austriji. Čak i u najukoreliijim bajkerskim krugovima sa strahom i poštovanjem se govori o holandskim bajkerima "Satudarah".

Ovi bajkeri, prilikom otvaranja svoje filijale, "pozdravljaju" domaće bande kašikarom. Kod članova "Satudarah" u Nemačkoj je policija, prilikom racije pronašla kalašnjikove i drugo zabranjeno oružje. Ova grupa navodno je umešana i u najveću sajber pljačku banke u istoriji, sa plenom od 36 miliona evra. Sada "Satudarah" pokušava da se "odomaći" i u Austriji, navodi se u bezbednosnom izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prodiranjem "Bandidos MC" i "Satudarah MC" prete nasilni okršaji, zbog čega je potreban dugoročni nadzor, dodaje se u izveštaju. "Bandidos" su u Salcburgu, austrijskoj pokrajini koja je do sada bila teritorija bajkera "Anđeli pakla" (Hells Angels), već su otvorili svoju filijalu. U Salcburgu je osnovana grupacija "Legion Torro", koja je ispostava "Bandidosa". Ovaj način "ulaska" na neku novu teritoriju koriste velike bande jer im tako ne preti opasnost da budu brzo zabranjene, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Širenje bajkerskih bandi i u Austriji se vrši pre svega preko kriminalaca stranog porekla, dodaje list, ukazujući da su oni pretežno poreklom iz bivšeg Sovjetskog saveza, sa Balkana i Afrike. Za članstvo u bandi više nije potreban motor, a tako i ispred klupskog lokala "Legion Torro" u Salcburgu učestalo dolaze automobili bečkih tablica.

"Satudarah" su čak osnovali klub podržavalaca za članove koji nemaju motor, a posledica toga je da se "bajkeri" bez motora sve manje pridržavaju pravila ove scene. Policijski eksperti upozoravaju da su nasilje i kriminal već decenijama sastavni deo aktivnosti bajkerskih bandi, iako one to negiraju.

U Evropi već postoji više filijala bajkerskih klubova nego u SAD. Bandidos, Hells Angels, Gremium, Outlaws su najveće grupacije, koje imaju više od 500 filijala u čitavoj Evropi. Članstvo je već petocifreno, a poređenja radi u SAD ima svega 300 filijala.

Bajkerske grupe su uvrštene u kriminalne organizacije, jer su često umešani u krivična dela iz oblasti narkotika, naoružanja i prostitucije. U Nemačkoj je u mnogim gradovima zabranjeno više bajkerskih klubova, kao i nošenje njihovih oznaka.

Ta strategija očigledno nije uspešna, već vodi ka zaoštravanju situacije, pošto je Interpol upozorio da bajkeri planiraju akcije osvete protiv policije.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    26. septembar 2014 | 12:54

    Ono sto najvise mrzim kod bandi i kod "strasnih" organizacija je oruzje, bombe i sl. Respekt imam samo prema onima koji deluju opasno svojom pojavom, ali ponasaju se kulturno i smekerski. To vandalsko ponasanje, pucnjava i pretnja i pravljenje stete je cist debilizam.

  • Bas

    27. septembar 2014 | 01:35

    Busite im gume...:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA