NIŠTA OD ODVAJANJA: Španska vlada odluku o referendumu u Kataloniji proglasila neustavnom

Španska vlada je već pred Ustavnim sudom započela proces za poništenje dekreta koji je potpisao predsednik španskog regiona Katalonija Artur Mas

  • 6

Referendum o nezavisnosti Katalonije je neustavan i neće biti održan, saopštila je danas španska vlada, ubrzo nakon što je lider Katalonije potpisao dekret o raspisivanju referenduma za 9. novembar.

Niko nije "iznad nacionalne volje španskog naroda", upozorila je vicepremijer Španije Soraja Saens de Santamarija na konferenciji za novinare.

- Taj referendum se neće održati jer je neustavan. Duboko žalimo zbog poteza predsednika (Masa) koji smatramo greškom. To će podeliti Katalonce i udaljiti ih od Evrope - istakla je ona.

Kako je prenela agencija AFP, španska vlada je već pred Ustavnim sudom započela proces za poništenje dekreta koji je potpisao predsednik španskog regiona Katalonija Artur Mas.

Dugogodišnji pokret za nezavisnost Katalonije dobio je zamah tokom poslednjih godina ekonomske krize, ocenjuju agencije. Katalonski dekret je usledio samo nedelju dana pošto su stanovnici Škotske na referendumu odbacili odvajanje od Velike Britanije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    27. septembar 2014 | 17:48

    E,pa i ovo je specifično! Nije samo u Srbiji sve specifično. Svi bre na glasanje!

  • Ezra

    27. septembar 2014 | 21:51

    Frka baco spanci ,a ? Bas neprijatno ,to odvajanje

  • Pff

    27. septembar 2014 | 17:11

    sad kreću novi sukobi u španjolskoj. rata nikad dosta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA