Srbiji je Kosovo oteto zbog Srebrenice!

- Postojao je neki osećaj krivice u međunarodnoj zajednici zbog Srebrenice. Mnogi smatraju da je propaganda da preti nova Srebrenica na Kosovu zahtevala neku vrstu intervencije - rekao je počasni profesor Univerziteta Prinston, Ričard Falk

  • 43

Kosovo u izvesnom smislu jeste bilo opasan presedan i kršenje međunarodnog prava, ali veza ižmeđu zaštite od ozbiljnih kršenja ljudskih prava i državnog suvereniteta je jedna od oblasti u kojoj međunarodno pravo ne funkcioniše najbolje, kaže američki stručnjak Ričard Falk, koji ne vidi značajnu sličnost između slučaja Kosova i Krima.

- Uvek se može sugerisati u oba slučaja da je postojala želja dela zemlje da se odvoji u smislu pretenzija na samoopredeljenje, ali činjenična situacija na ta dva mesta je dosta različita - objašnjava za Tanjug ovaj počasni profešor Univerziteta Prinston.

Kada je reč o slučaju Krima i činjenice da SAD smatraju da je normalno da Kosovo bude nezavisno a da nije normalno da Krim bude deo Rusije, iako je tamo bio referendum a na Kosovu nije, Falk primećuje da "nema spora da da je bilo referenduma na Kosovu da bi glasali za nezavisnost".

Srebrenica je, kaže, tretirana od međunarodne zajednice kao zločin protiv čovečnosti, a srpska vlada smatrana odgovornom, a to se, poklopilo sa 50. godišnjicom NATO i traganjem za nekom vrstom uloge za taj savez posle kraja hladnog rata.

- Imali ste tu kombinaciju da je albansko stanovništvo bilo suočeno s opasnošću etničkog čišćenja poput onog u Bosni plus inicijativa Zapada, posebno SAD da pokažu da je NATO još relevantan. To je dovelo do izbegavanja diplomatskog rešenja i pribegavanja vojnoj intervenciji, a što je takođe delimično izazvala OVK svojim incidentima - objašnjava Falk razloge za donošenje takve odluke Goldstonove komisije.

Svestan je, kaže, da je ta odluka dovela do situacije u kojoj je mnogo Srba napustilo Kosovo i u kojoj se njihova prava ne poštuju ali da ne može da kaže može li se to može svesti na etničko čišćenje.

- Postojao je neki osećaj krivice u međunarodnoj zajednici zbog Srebrenice. Mnogi smatraju da je propaganda da preti nova Srebrenica na Kosovu zahtevala neku vrstu intervencije. Teška je to bila situacija u kojoj je svaki rezultat bio problematičan zbog toga što je u to vreme izgledalo jasno da većina ljudi na Kosovu želi da bude nezavisna i suverena, a da su srpska kršenja ljudskih prava u Bosni značila da nema međunarodnog poverenja da bi se dozvolio da Kosovo ostane deo Srbije - navodi Falk.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • А. Паламудов

    27. septembar 2014 | 18:28

    I zbog rudnog bogatstva. A do Srebrenice im je stalo kao do lanjskog snijega

  • Mici

    27. septembar 2014 | 18:11

    Oteto je zbog bondstila, znaju oni jako dobro ko je ubijao u srebrenici..

  • Драган

    27. septembar 2014 | 18:41

    Oteto zbog Srebrenice za koju je u medjuvremenu dokazano da je izmišljena? Zbog Srebrenice u kojoj je stradalo oko 900 vojnika Armije BIH u borbama, a oko 300 ubijeno iz osvete? Zbog Srebrenice za koju medjunarodna zajednica i danas održava laž i 8.000 stradalih civila? Trebala im je vojna baza bondstil. To je jedini razlog. Da smo im prepustili da rade po Srbiji šta hoće, pre svega siluju devojke, mogli smo na Kosovu raditi šta hoćemo. Pošto smo branili svoju državu i slobodu, na prevaru su nam privremeno uzeli Kosovo i Metohiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA