• 73

SVETSKI NAUČNICI OTKRIVAJU: Evo zašto kanabis leči rak, epilepsiju i multiplu sklerozu! (FOTO) (VIDEO)

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf češki profesor dr Lumir Ondrej Hanuš i kanadski istraživač dr Pol Hornbi pričaju o pacijentima obolelim od epilepsije i raka koje su izlečili kanabisom i otkrivaju zašto bi otkriće o lekovitosti kanabisa trebalo da bude treće najveće čudo posle otkrića insulina i DNK

  • 73

Iako svetska farmaceutska industrija pokušava na sve načine da spasi svoje tržište teško stotine milijardi dolara zabranjujući legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, istina se prema rečima naših sagovornika, češkog profesora dr Lumira Ondreja Hanuša i kanadskog istraživača dr Pola Hornbija ne može sakriti!

Kako bi po ko zna koji put obelodanili svetu da se kanabisom dokazano mogu izlečiti čak 34 bolesti, između ostalog i najteži oblici raka i multipla skleroza, Hanuš i Hornbi stigli su u Beograd zajedno sa najvećim borcem na svetu za istu stvar - Rikom Simpsonom na tribinu za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Dr Hanuš se već 43 godine bavi istraživanjem i primenom kanabisa u medicinske svrhe, dok je njegov kolega Kanađanin dr Pol Hornbi u istom poslu - 15 godina.

Kroz Polovu ordinaciju prošlo je oko 4.000 ljudi, a kao o najsvetlijem primeru iz prakse priča o jednoj 14-godišnjoj devojčici koja je pre dolaska kod njega svaki dan imala epileptične napade.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Kada je videla da nikakvi lekovi ne pomažu, majka ju je dovela kod mene kako bih joj propisao oralnu upotrebu kanabisa. Prvi efekti pojavili su se svega dve nedelje od dolaska... Baš toliko je trebalo da se napadi drastično smanje! Lekari nisu verovali da će devojčica doživeti 15., a ja sam je pre nekoliko godina izveo na maturu! Od našeg prvog susreta prošlo je osam godina. Ona danas ima svega dva puta mesečno napade. Mnogo je takvih priča... Imao sam i pacijenta koji je sa 16 centimetara visine i težinom od 116 kilograma terapijom kanabisa spao na 75 kilograma - objašnjava nam Hornbi na čije se reči nadovezuje dr Hanuš:

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug, Facebook/LEKalizuj

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug, Facebook/LEKalizuj

- Za razliku od "regularnih" lekova, kanabis nema neželjene efekte! Stotine dece obolele od raka u Izraelu lečene su kanabisom i efikasnost izlečenja je 90 odsto! Kažite mi, koliko lekova ima takav efekat? Meni ne treba novac, ja sam entuzijasta koji čeka samo jednu nagradu - da svugde u svetu kao u Češkoj bude legalizovana upotreba kanabisa u medicinske svrhe! Gde ćete bolji dokaz o efikasnosti kanabisa kao prirodnog leka od činjenice da niko nije umro ili se predozirao marihuanom, dok se isto ne može reći za lekove - praktično objašnjava ovaj češki naučnik koji godinama radi na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

- Mislim da bi dr Hanuša trebalo nominovati za Nobelovu nagradu za istraživanja koja je sproveo na kanabisu. Rezultati do kojih je došao sa svojim kolegama trebalo bi da budu treće najveće otkriće svih vremena, odmah pored otkrića insulina i DNK - u priču se na trenutak ubacuje Hornbi što nas navodi na razgovor sa dr Hanušom o tome do kojih je zaključaka u vezi sa lekovitošću kanabisa došao.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

- Sve je počelo pre 43 godine! Mom profesoru Zdeneku Krejčiju sa Univerziteta Palackog u Olomoucu trebao je dobrovoljac koji bi radio na istraživanju kanabisa i hašiša nekoliko dana u nedelji. Niko nije hteo. Samo sam ja bio zainteresovan! - seća se dr Lumir dodajući da se posao prolongirao na dvadeset godina i da je za sve to vreme pripremao ulje od kanabisa za prodaju u apotekama i koristio ga u lečenju najtežih pacijenata.

Saznajemo da se u Olomoucu u Češkoj 50-ih godina ulje od kanabisa slobodno koristilo pri lečenju pacijenata koji su imali herpes zoster ili aftozne čireve.

- Od 1971. na poljima sam uzgajao kanabis koji sam koristio u istraživačkom radu i u lečenju pacijenata. U ono vreme nije mi se desilo da mi iko ukrade ijedan list. Danas verujem da bi situacija bila sasvim drugačija! Verovatno preko noći ne bih imao ništa! - napominje češki naučnik, koji je po izbijanju plišane revolucije na poziv izraelskog istraživača Rafaela Mešulama otišao na Hebrejski univerzitet u Jerusalimu gde je sa američkim molekularnim farmakologom Vilijamom Antonijem Devinom, 1992. objasnio strukturu anandamida, kanabinoidnog neurotransmitera.

Foto: e-njoint.com

Foto: e-njoint.com

- Plastično opisano, mi smo objasnili zašto kanabis ima lekovito dejstvo i uspešno leči sve teške bolesti. To vam je kao da je kanabiodni neurotransmiter u mozgu - brava, a određeni sastojci u kanabisu ključ, koji u reakciji sa "bravom" pokreće takve efekte da leči organizam od bolesti - priča dr Hanuš ističući da se kanabis zvanično koristi za ublažavanje simptoma, ali da zapravo dokazano leči rak!

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

- Kanabis je najefikasniji lek koji nam je priroda dala, baš zato je i nezakonit! Farmaceutska mafija, ovu milion puta proverenu činjenicu krije decenijama, jer bi njenim obelodavanjem izgubili stotine milijardi dolara koje zarađuju trujući ljude lekovima - objašnjava Hornbi poentirajući da pored medicinske industrije kanabis direktno ugrožava i prehrambenu i tekstilnu industriju, ali i da mu je najveća nagrada kada ga ljudi koje je izlečio potapšu po ramenu.

- Da li ste čuli da se neki pacijent ikada zahvalio nekom lekaru što mu je prepisao pamuk? - priča uz osmeh Pol dodajući da nikada nije kasno da se počne sa terapijom uljem od kanabisa čiji recept mogu naći na sajtu phoenixtears.ca Rika Simpsona (prim. aut. intervju sa Rikom možete pročitati OVDE).

- Pitate me koja je najveća zabluda sa kojom sam se suočio oko kanabisa? Reći ću vam: To je ubeđivanje da ću ako pušim travu biti glup, lenj, i da se neću uklapati u društvo... Ja nisam imao takvih problema u životu! - završava priču sa nama uticajni kanadski naučnik uz obećanje da se vidimo na proleće kada se nada da će i formalno biti sprovedena legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe u Srbiji.

Više informacija o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe možete naći na sajtu humanitarne organizacije "Lekalizuj" lekalizuj.rs i na njihovoj Fejsbuk stranici.

(Katarina Vuković)

Komentari

  • tanja

    mom sinu su pronasli u jedanestu godinu da ima epilepsiju sad vec ima pet godina kako se leci i pije. tegretol napadi suretki jednom mesecno ali mene zanimadali bi kanabis mogo potpuno da ga izleci unapred xvala .

  • tanja

    mom sinu su pronasli u jedanestu godinu da ima epilepsiju sad vec ima pet godina kako se leci i pije tegretol napadi suretki jednom mesecno ali mene zanimadali bi kanabis mogo potpuno da ga izleci unapred xvala

  • Oki

    Znam lika koji duva travu vec dvadeset pet godina. Pre pet godina je obolep od multiple skleroze.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima