NETANJAHU BESNI: Palestinci bezočno lažu, sve ćemo opovrgnuti!

- U mom obraćanju Generalnoj skupštini UN, opovrgnuću sve laži uperene na nas i reći ću istinu o našoj državi i herojskim vojnicima izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnije armije na svetu - rekao je izraelski lider

  • 4

Izraelski premijer Benjamin Netnjahu najavio je danas da će opovrgnuti sve laži koje se odnose na nedavni rat protiv Hamasa u pojasu Gaze. On je to rekao na putu za Njujork u Ujedinjene nacije, nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas u petak optužio Izrael da je počinio "seriju apsolutnih ratnih zločina pred očima i ušima celog sveta".

 

Abas je te optužbe izgovorio na zasedanju Generalne skupštine UN.

 

- Ovu godinu koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnom godinom solidarnosti sa palestinskim narodom, Izrael je izabrao da učini godinom novog rata genocida protiv palestinskog naroda - rekao je Abas, kako je preneo Asošijeted pres.

 

 

Upotreba reči genocid se smatra izrazito provokativnom za Netanjahua i čitav Izrael, imajući u vidu da su sećanja na holokaust u Drugom svetskom ratu u toj zemlji još sveža.

 

Ljutiti Netanjahu je najavio odgovor kada se on sam bude sutra obratio GS UN.

 

- U mom obraćanju Generalnoj skupštini UN, opovrgnuću sve laži uperene na nas i reći ću istinu o našoj državi i herojskim vojnicima izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnije armije na svetu - rekao je izraelski lider.

 

 

Tokom sedmonedeljnog rata, završenog prekidom vatre 26. avgusta, Izrael je izveo hiljade vazdušnih napada na mete povezene s Hamasom u gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji, a militanti iz pojasa Gaze ispalili su nekoliko hiljada raketa na Izrael. Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno, većinom civila i oko 18.000 kuća je uništeno, prema podacima UN. Na izraelskoj strani pogonulo je 66 vojnika i šest civila.

 

Taj razorni rat oslabio je Abasa na domaćoj političkoj sceni, dok je Hamas doživeo rast popularnosti jer se borio protiv Izraela. Abas se našao pod pritiskom da predloži novu političku strategiju nakon neuspelih pokušaja da se osnuje palestinska država pregovorima s Izraelom, kojima posreduju SAD.

 

Međutim, njegov govor u UN nije se dopao mnogim Izraelcima, a ne samo Netanjahuu i članovima njegove desničarske vlade.

 

 

- Genocid je termin koji ne bi smeo izbacivati lakomisleno. U diplomatskim i pravnim terminima to je jednako objavi rata - napisao je Nahum Barnea, komentator najtiražnijeg izraelskog lista "Jediot ahronota".

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dosla je istina nestalo je lazi

    29. septembar 2014 | 08:07

    567 djece ste ubili monstrume za mjesec dana ,dosta je vise vaseg licemjerata i ubijanja...

  • Nesa

    29. septembar 2014 | 08:15

    Tacno, to nije genocid, to je holocaust!

  • pop dujic

    29. septembar 2014 | 17:45

    Koje obrambene snage kad vam se digne ona stvar vi uđete u pojas gaze a da ne govorim o bombardovanju civila nemozete holkaust pravdati novim nad sirotinjom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA