LJUŠIĆ: Nijedna knjiga u Službenom glasniku nije spaljena, niti će biti!

- Nijedna knjiga u "Glasniku" nije uništena, isečena ili spaljena. Sve povučene knjige su u magacinu i tu će ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora po Zakonu o autorskom pravu - kaže v.d. direktora "Službenog glasnika" Radoš Ljušić i navodi da u magacinima ima knjiga koje se nisu prodale već više decenija, a čija je vrednost procenjena na 590.000.000 dinara

  • 0

V.d. direktor "Službenog glasnika" prof. dr Radoš Ljušić tvrdi da su tekstovi u pojedinim beogradskim medijima o tome da uništava knjige "politička hajka na njega", dodajući da su "svi podaci u medijima netačni".

Insistirajući da se obratio javnosti jer konačno želi da "zaštiti "Glasnik", autore i sebe", Ljušić je konstatovao da je "prisiljen da se sam bori protiv autora 12 novinskih tekstova u poslednjih nekoliko dana i neviđene hajke".

- Šta bi tek činili da radim protiv zakona? - pitao je on, pa nastavio:

- Ni u jednom tekstu nisam optužen da sam ukrao, da sam proneverio, da sam učinio bilo kakvu korist za sebe ili štetu drugima, da sam upropastio firmu - primetio je Ljušić, uz napomenu:

- Na neosnovane i uvredljive napade "Danasa" nisam hteo da odgovaram, ali kad su se u subotu, 27. septembra, u "Politici", pojavila dva teksta protiv "Službenog glasnika" i mene, odlučio sam da javno progovorim jer koliko je meni poznato, u ovom listu nikad u istom broju nisu izašla dva teksta protiv jednog kulturnog poslenika: u subotnjem dodatku - Tihomira Brajovića i u kulturnoj rubrici - Vesne Roganović.

Kako je protumačio Ljušić, "Glasnikov" i njegov spor s "Danasom" počiva na njegovom "otkriću" od pre godinu dana da je firma "Dan Graf" (vlasnik "Danasa"), objavila knjigu Radivoja Radića "Trijumf hrišćanstva", a da autor nije ni znao za to dok ga on nije obavestio.

Prema Ljušićevim rečima, autor je oštećen i podneo je tužbu protiv svih koji su učestvovali u njenom izdavanju i sud je presudio u njegovu korist.

- Zašto se niko od onih koji me napadaju nije javio da brani prava ovog autora - upitao se Ljušić i otkrio da je knjigu "Dan Graf" štampao parama Zavoda za udžbenike, koji je uplatio 1.978.625 dinara i "Službenog glasnika", koji je uložio 1.645.225 dinara, dok je "Dan Graf" uložio samo 75.000 dinara.

Kada je došlo do podele tiraža "Dan Graf" je zadržao 38.000 primeraka, a oba partnera su dobila po 1000 primeraka. Uz to, kako je dodao Ljušić, ugovor su potpisali prethodni direktori ove dve državne izdavačke kuće.

- Svi sporni ugovori, zbog kojih sam napadan kao i "Službeni glasnik" kazao je Ljušić, potpisani su između 2007. i 2012. godine, i svi su štetni po "Službeni glasnik".

- Većini tih ugovora istekao je rok 2010, 2011. i 2012. godine. U to vreme direktor je bio Slobodan Gavrilović, te je trebalo da bes i mržnju upute njemu s kojim su i sklopili takve ugovore - poručio je Ljušić.

Zaposleni u "Glasniku" su po Zakonu o autorskim pravima morali da intervenišu i da ispravljaju Gavrilovićeve greške i do danas je aneks ugovora potpisalo 720 autora i prevodilaca, 52 aneksa su se vratila jer su autori promenili adrese, 23 autora su preminula, a raskinuto je svega 10 ugovora, rekao je Ljušić o ugovorima o kojima se prethodnih dana pisalo.

Ljušić je naveo nekoliko zvučnih imena iz Srbije i Hrvatske koji su potpisali ugovore s aneksom, uključujući Dobricu Ćosića, Igora Mandića, Borislava Pekića (njegova udovica), a zatim je naveo imena onih koji su odbili da potpišu ugovor.

Posebno je izdvojio prof. dr Tihomira Brajovića (jednog od autora teksta u "Politici"), jer je on potpisao dva ugovora: 2012. s Gavrilovićem i 2013. s Ljušićem.

- Ugovor koji je Brajović potpisao sa mnom sadrži iste odredbe kao i aneks koji smo ponudili svim autorima. Šta reći o moralu tog čoveka - kazao je Ljušić.

Kako je objasnio, "aneks ugovora nije ništa drugo, nego preuzeti član 81 Zakona o autorskim pravima, na koje se Gavrilović nije obazirao i nije povlačio iz prodaje knjige koje "Službeni glasnik" više nije smeo da prodaje".

Ljušić je izneo primer advokata Simonovića koji je bio autor teksta ugovora i koji je dva dana nakon što je video da njegova knjiga nije povučena, tužio "Glasnik" koji je morao da mu isplati pola miliona dinara.

Prema novim ugovorima koji su potpuno u skladu sa Zakonom, nudi se autorima da oni traju do iscrpljenja tiraža knjige, a ne na dve ili tri godine, kao što je bio ranije sluičaj.

- U aneksu je ceo tekst odredbi iz Zakona da bi znali kakva su njihova prava ako knjiga ne može da se proda - naglasio je Ljušić i preporučio da se oni koji se protive odredbama zakona obrate Skupštini da to promeni.

- Nijedna knjiga u "Glasniku" nije uništena, isečena ili spaljena. Sve povučene knjige su u magacinu i tu će ostati dok autori ne potpišu aneks ugovora po Zakonu o autorskom pravu - istakao je on i naveo da u magacinima ima knjiga koje se nisu prodale već više decenija, a čija je vrednost procenjena na 590.000.000 dinara.

- Predložili smo još marta 2013. godine Ministarstvu kulture, a pre nekoliko dana i Vladi da deo tih knjiga poklonimno u humanitarne svrhe, poplavljenim područjima i siromašnim bibliotekama, jer bi nas na taj način oslobodili knjiga i obaveze da u slučaju da ih poklanjamo moramo da platimo PDV koji bi bio poguban za "Glasnik" - rekao je Ljušić.

- "Glasnik" neće odgovarati na besmislene i hajkaške napade "Danasa", "Blica" i "Politike" o ovom problemu. Ako budemo morali obratićemo se drugim institucijama, a naša je obaveza da se držimo zakona - zaključio je Ljušić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA