ZARAĐUJU VIŠE OD 100 MILIJARDI EVRA: Evo kako mafija vlada Evropom!

Italija je kolevka mafije, ali mafijaške strukture su odavno rasprostranjene u čitavoj Evropi, a njihova žarišta se nalaze u Parizu, Madridu ili Berlinu, pokazala je studija Katoličkog univerziteta Svetog srca u Milanu

  • 2

Najnovija italijanska studija pokazala je da mafija ima vrlo razrađenu mrežu ilegalnog poslovanja u Evropi. Tu ni Nemačka nije izuzetak – naprotiv, neki od njenih gradova su glavna uporišta privrednog kriminala.

Italija je kolevka mafije, ali mafijaške strukture su odavno rasprostranjene u čitavoj Evropi, a njihova žarišta se nalaze u Parizu, Madridu ili Berlinu. To je pokazala studija sprovedena na Katoličkom univerzitetu Svetog srca u Milanu. Autor studije, profesor Mikele Rikardi, procenjuje da kriminalci na kopijama proizvoda poznatih firmi, trgovini drogom ili švercu cigareta zarađuju više od 100 milijardi evra godišnje - od čega 42 milijarde otpada na lažne modne artikle.

Sebastijan Fidler, zamenik predsednika Saveza nemačkih kriminalističkih službenika, u razgovoru za DW je te procene čak nazvao "konzervativnim" – prema njegovim rečima, organizacija industrijskih zemalja OECD smatra da samo u Nemačkoj kriminalne organizacije obrću 50 milijardi evra godišnje. On podseća da milanska studija ne uzima u obzir – poreski kriminal.

Za istražne organe je veliki problem to što se prihodi od organizovanog kriminala veoma brzo ulivaju u legalnu privredu.

- Kriminalac tako prikriva pravo poreklo svoje robe i ona dobija legalna obeležja - kaže Fidler.

On dodaje da se tako veoma često posluje u ugostiteljstvu, zbog intenzivnog protoka gotovine, ali i u građevinarstvu, posebno u javnoj gradnji.

Postoje subvencije, postoji sektor javnih nabavki, kao i kriminalne grupe koje mogu da podmite ili zastraše političare, ili prodru u političko-administrativna tela, i onda imaju lak posao - kaže Rikardi i dodaje da kriminalci koriste i nove branše poput obnovljivih energija, jer njihova kontrola još nije dobro razvijena.

U studiji su nemački gradovi Keln, Duizburg i Štutgart opisani kao uporišta italijanske mafije, a Berlin kao stecište mračnih biznismena iz Rusije, aktivnih na tržištu nekretnina. Nije li to preterano? Ni u kom slučaju, kaže Fidler. Nemačka, nažalost, "nije sklonište, već je prostor za investicije italijanske mafije“. Upitan za moguća rešenja, on je rekao da je jedno najvažnije: "Mere moraju da se odraze na imetak počinilaca“.

Da bi borba protiv mafije bila uspešna, potrebno je razvijati i međunarodnu saradnju. To nije lako – trenutno su, recimo, odnosi EU i Rusije pomućeni zbog Ukrajine. No, Sebastijan Fidler smatra da i unutar EU moraju postojati jasna pravila; kada je Evropska komisija razmatrala dodelu kredita za pomoć Kipru, odjednom se našla u čudu jer se ispostavilo da je ta ostrvska zemlja mašina za pranje novca sumnjivih ruskih biznismena.

U vezi s tim i Evropska unija mora da učini više na planu borbe protiv poreskih oaza, jer one su najčešće tesno povezane sa pranjem novca.

(Telegraf.rs / Izvor: DW.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA