U Srbiji osmoro umrlo od virusa Zapadnog Nila!

Prema izveštaju koji je na svom sajtu objavio Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" (www.batut.org.rs) u Srbiji je u 2014. godini registrovano osam smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusom groznice Zapadnog Nila.

  • 1

Umrle osobe bile su starije od 60 godina i hronični bolesnici, odnosno, pripadale su kategoriji stanovništva sa povišenim rizikom od težeg oblika bolesti", navodi se u izveštaju "Batuta" i dodaje da je jedna preminula osoba iz opštine Bečej, jedna iz Stare Pazove i pet sa područja Grada Beograda.

"Batut" navodi i da je zaključno sa 26. septembrom ove godine zvanično registrovan 51 laboratorijski potvrđen slučaj (sa antitelima virusa u likvoru obolelog pacijenta) i 18 verovatnih slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila.

"Među potvrđenim i verovatnim slučajevima jedna osoba je boravila u Grčkoj u vreme moguće ekspozicije, dok ostale osobe nigde nisu putovale", navodi se u saopštenju i dodaje da su sve obolele osobe hospitalizovane, a da je do sada otpušteno 16 pacijenata od kojih se 15 potpuno oporavilo.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra meseca, navodi "Batut".

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostadinka

    8. oktobar 2014 | 18:48

    Samo se molim Bogu da ne stigne kod nas EBOLA! :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA