PRETEKLI ŠUMADINCE: Hrvatska otvara prvu banku rakije!

- Pošto rakija ne može biti na policama, odlučili smo da napravimo svojevrsnu banku. U podrumu će biti različitih pregrada, za litar, dva, pet ili više i svako će dobiti svoj ključ i biti upisan u registar - izjavila je Iva Arači iz marketing tima Kneževe kušaonice

  • 23

Početkom maja sledeće godine biće otvorena prva hrvatska banka rakije. Projekat je osmišljen u Udruženju proizvođača rakije od voća (UPRIV), koje već nekoliko godina proizvodi rakiju na tradicionalan način.

Banka će biti otvorena u podrumu ispod "Kneževe kušaonice", simpatične ''tvrđave'' na ulazu u Kneževe Vinograde iz pravca Osijeka, prenosi Dnevnik.hr.

Iva Arači, iz marketing tima Kneževe kušaonice, naglašava da su na tu ideju došli zbog insistiranja kupaca. Mnogi od njih su želeli da kupe neku od rakija, ali da im osoblje sačuva flašu do određenog roka.

- Pošto rakija ne može biti na policama, odlučili smo da napravimo svojevrsnu banku. U podrumu će biti različitih pregrada, za litar, dva, pet ili više i svako će dobiti svoj ključ i biti upisan u registar. Svi kupci i "klijenti banke" mogu biti sigurni u takav način arhiviranja, budući da će uslovi u banci biti idealni, u zapečaćenim staklenim bocama, uz stabilnu temperaturu i tamu - kaže Arači.

Ranije se mislilo da je rakiju najbolje čuvati u drvenim bačvama, ali osim što gubici nisu zanemarljivi, rakija može izgubiti na kvalitetu i poprimiti aromu drveta od kojega je bačva izrađena, objašnjava Arači.

Upravo je kvalitet ono na čemu ovo udruženje insistira. Sve njihove rakije spadaju u prepečenice i na tržište izlaze tek nakon dve godine čuvanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • louigi

    13. oktobar 2014 | 23:32

    Mozete da radite sta hocete ali prava sljivovica je srpska 100% kao sto je konjak francuski.

  • Sokobanjac

    13. oktobar 2014 | 23:52

    Samo sajkaca I kokarda ce da im fali...

  • Nebitno

    14. oktobar 2014 | 00:39

    Ko je lud da stavi rakiju u banku. Jel ima kamata,ako ima moze. :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA