ISTORIJSKI: Sastali se vojni generali Severne i Južne Koreje (FOTO)

Tema sastanka vojnih generala u selu Panmundžon je ublažavanje napetosti duž pomorske granice, koja je bila poprište nekoliko sukoba dve mornarice proteklih godina, kao i bacanje propagandnih letaka

  • 1

Vojni generali Severne i Južne Koreje sastali su se danas u jednom selu na granici kako bi razgovarali o smirivanju napetosti između dve države nakon dva oružana incidenta prošle sedmice, izvestili su južnokorejski mediji.

Ministarstvo odbrane i ministarstvo za ujedinjenje u Seulu nisu mogli da potvrde održavanje sastanka, koji bi, ukoliko bude potvrđen, predstavljao prve vojne razgovore između dva suseda od početka 2011, prema neimenovanim južnokorejskim zvaničnicima odbrane.

Kako je javila južnokorejska agencija Jonhap, Severna Koreja je tražila od Seula da ne objavljuje javno održavanje sastanka.

Jedan incident dogodio se u petak kada su južnokorejski aktivisti preko granice pustili balone sa propagandnim lecima protiv režima u Pjongjangu, a drugi ranije prošle sedmice kada su mornarice dve zemlje razmenile hice upozorenja duž sporne pomorske granice.

U incidentima nije bilo žrtava, ali su, kako navodi AP, bili podsetnik na visok stepen napetosti koji je prisutan na podeljenom Korejskom poluostrvu.

Tema današnjeg sastanka vojnih generala u selu Panmundžon trebalo bi da bude ublažavanje napetosti duž pomorske granice, koja je bila poprište nekoliko sukoba dve mornarice proteklih godina, kao i bacanje propagandnih letaka, navela je južnokorejska agencija, pozivajući se na neimenovne izvore iz južnokorejske vlade i vladajuće partije.

Severna Koreja je u više navrata zahtevala da Južna Koreja zabrani aktivistima bacanje letaka, ali je Seul to odbio pozivajući se na slobodu govora.

Nada za bolje odnose dve države podstaknuta je pošto je početkom meseca grupa visokih zvaničnika Severne Koreje posetila Južnu Koreju i pristala da nastavi razgovore na visokom nivou.

Južna Koreja je tada rekla da bi razgovore vodili vladini zvaničnici, a ne vojni oficiri, podsetila je američka agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA