Malovićeva: Uskoro jednaka prava za sve

Ministarstvo pravde priprema radnu verziju zakona kojim će se rešiti problem lica koja nisu upisana u matične knjige rođenih i po kojem će svi imati jednako pravo na pristup sudu

  • 0

Ministarstvo pravde Srbije pripremilo je izmene Zakona o vanparničnom postupku i radnu verziju zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ministarka pravde Snežana Malović poručila da će ovaj zakon, posle usvajanja, svim građanima Srbije omogućiti jednak pristup pravdi.

Zakon bi trebalo da reši i problem "pravno nevidljivih" lica, kojih najviše ima među romskom populacijom, objasnila je ministarka pravde.

- Ova Vlada je dokazala da se zalaže za evropsku snažnu Srbiju i zato je apsolutno neprihvatljivo da više hiljada građana bude izopšteno iz društva, jer nisu upisani u matične knjige i nemaju pravni subjektivitet. Pravo da osoba bude priznata pred zakonom predstavlja osnovno ljudsko pravo i preduslov za ostvarivanje svih drugih garantovanih prava - objasnila je Malović na skupu o položaju pravno nevidljivih lica u Skupštini Srbije.

Ministarka pravde je naglasila da je formirana radna grupa za izradu radne verzije Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koja je posebnu pažnju posvetila upravo licima bez pravnog identiteta. U tekstu radne verzije zakona predviđeno je da će svako lice na teritoriji Srbije imati pravo na besplatnu pravnu pomoć koje bi se ostvarivalo bez obzira na državljanstvo, prebivalište ili boravište.

Primarna pravna pomoć će biti dostupna svima, bez ikakvih administrativnih ograničenja, naglasila je Malović i dodala da će se pomenutim zakonskim rešenjima, koja bi trebalo da budu usvojena do kraja godine, svim građanima omogućiti jednako pravo na pristup sudu.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA