DEBELO OTVARAJTE OČI: Jeftin limun koji prodaju u Srbiji je otrovan!

Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cena je pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

  • 54

Akcione cene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod 155 dinara po kilogramu iako je do nedavno cena bila 450 dinara za kilogram. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene, pišu "Večernje novosti".

Kako prenosi ovaj list, jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil ". Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info, a prenose "Novosti".

Upozorite prijatelje, ovo je vrlo važan podatak!

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko.K

    31. oktobar 2014 | 21:34

    Limun je poskupeo na 450 dinara pred berbu u Turskoj jer je uvozen iz drugih udaljenijih zemalja pa su samim tim i troskovi veci pa je i krajnja cena veća..što je i logično.... Cena je pala kad je otpocela berba u Turskoj. Tako da niko ne moze da vam garantuje da i taj limun od 450 dinara jeste ili nije bio tretiran fungicidima. Isto je to s..nje..A da jedemo sve sam otrov, činjenica je. Uvezeno iz Turske ili sa Marsa, isto vam je. Srbija je zemlja u koju se uvozi otpad zarad nečijih sitnih interesa. Mi smo korpa za otpatke razvijenijih zemalja.

  • Vlada

    31. oktobar 2014 | 22:24

    A koga strpati u zatvor zbog ovoga ? Kako sme onda ovo da se prodaje

  • Cobi ns

    31. oktobar 2014 | 23:00

    Štampa zna i "zvoni"na sva zvona a otrovni limun se prodaje......ko je ovde lud??!!Pa valjda je potrebno hitno povući i zabraniti taj limun,ako se zna da je štetan???!Mi smo ovde u totalnom haosu......!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA