150 GODINA POSLE GRAĐANSKOG RATA: Prvi crnac senator i prva crnkinja u Predstavničkom domu (FOTO)

Tim Skot (49) iz Južne Karoline prvi je senator afroameričkog porekla sa Juga koji je pobedio na izborima od završetka građanskog rata 1877. godine, koju su republikanci nazvali "istorijskom pobedom"

  • 2

Nakon ubedljive izborne pobede, Republikanci su preuzeli kontrolu nad Kongresom, a u Senatu će po prvi put od Građanskog rata, sedeti jedan afroamerički senator sa Juga, a u Predstavničkom domu jedna Afroamerikanka, kao i najmlađa članica Kongresa.

Tim Skot (49) iz Južne Karoline prvi je senator afroameričkog porekla sa Juga koji je pobedio na izborima od završetka građanskog rata 1877. godine, koju su republikanci nazvali "istorijskom pobedom". Sin medicinskog radnika koji je odrastao u siromaštvu a zatim postigao uspeh u biznisu i lokalnoj politici, poznat je kao zagovornik konzervativnih stavova i njegova pobeda ojačaće pokušaj Republikanske partije da proširi svoju podršku među belim glasačima, naveo je CNN.

Skot je takođe prvi Afroamerikanac u američkoj istoriji koji je odneo pobedu i na izborima za Predstavnički dom, gde je obavljao dužnost od 2011. do 2013, i za Senat.

U zapadnoj državi Juta, Mia Lav (38) postala je prva republikanka afroameričkog porekla koja je izabrana u Predstavnički dom. Amerikanka haićanskog porekla koja je prihvatila mormonsku veru, pobedila je u saveznoj državi u kojoj je ova vera dominantna. Bivša gradonačelnica Saratoga Springsa, osvojila je mesto u Kongresu koje je pripadalo demokratskom kandidatu, što joj nije uspelo dve godine ranije kada je zamalo izgubila izbore od kandidata ove stranke.

U Predstavničkom domu, sedeće i Republikanka Eliz Stefanik, koja je sa 30 godina, najmlađa žena koja je izabrana za Kongres, preneo je AFP. Stefanik, koja je bila savetnica u Beloj kući za vreme mandata Džordža Buša, odrasla je u Njujorku, školovala se na Harvardu i prva je u svojoj porodici koja je završila koledž. Poslednji rekord postavila je bivša demokratska predstavnica Elizabet Holcman iz Bruklina koja je, izabrana za Predstavnički dom 1972. kada je imala 31. godinu.

Amerikanci su na jučerašnjim izborima, poznatim i kao međuizbori, jer su održani na polovini predsedničkog mandata, birali 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha

    5. novembar 2014 | 21:12

    VREME JE DA CRNCI I KINEZI ZAVLADAJU AMERIKOM,JER SU JE ONI I IZGRADILI.mnogi su stradali što kao robovi,što kao radnici koji subpraktično pobijeni da im se ne bi platilo./Kao na Huverovojnbrani,miniraju a radnici na gradilištu/.

  • miami

    5. novembar 2014 | 16:57

    Amerikanci se duboko kaju zbog tog rata, gde su se ubijali medjusobno zbog njih. Napravite anketu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA