SKANDAL: Zamalo se pobili umetnici na debati o Oktobarskom salonu

Na debati "Oktobarac, za i protiv" učestvovali su i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, predsednik ULUS-a Zoran Čalija, akademski slikar Velizar Krstić i istoričar umetnosti i likovni kritičar Ðorđe Kadijević

  • 5

U Udruženju likovnih umetnika Srbije večeras je održana debata o stanju u kulturi i Oktobarskom salonu i njegovoj promeni formata na bijenalni karakter koja je izazvala burne reakcije prisutnih, ali i otvorila brojna pitanja.

Debata se u jednom trenutku iz verbalnog sukoba umalo pretvorila u fizički, a neposredno pre toga ugledni istoričar umetnosti Nikola Kusovac demonstrativno je otišao pošto je rekao da je poenta da je Oktobarski salon osnovan sa idejom da podržava stvaralaštvo domaćih umetnika, a da to više nije. On je to kazao nakon brojnih komentara i reakcija dela publike da su učesnici "staromodni i konzervativni".

Na debati "Oktobarac, za i protiv" učestvovali su i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, predsednik ULUS-a Zoran Čalija, akademski slikar Velizar Krstić i istoričar umetnosti i likovni kritičar Ðorđe Kadijević.

Učesnici su se složili da je Oktobarski salon izgubio prvobitnu svrhu i da ga treba vratiti na nacionalni nivo, kao i raspisati konkurs na koji bi svi vizuelni umetnici mogli da se prijave.

Oni su napomenuli da se vremena jesu promenila i da je umetnost promenila svoje tokove, kao i da treba da bude u skladu sa vremenom i tendencijama, ali da to ne znači da treba potpuno da izgubi prvobitni smisao, a njega čini pitanje: gde su umetnici.

Učesnici su pod tim pitanjem mislili na Oktobarski salon danas, jer kako kažu samo se čuje glas kustosa, a niko ne spominje umetnike koji se predstavljaju na toj smotri.

Kusovac je primetio da su dela umetnika koji su ranije izlagali na Oktobarskim salonima mahom po muzejima širom zemlje i pitao gde se nalazi kolekcija sa Salona poslednjih godina i da li ona uopšte postoji.

Oni su ustanovili da u Srbiji treba da postoji manifestacija koja će se baviti proširenim medijima, ali da se ne zove Oktobarski salon, već da ima neki drugi naziv.

Vukosavljević je podsetio da je Grad Beograd osnivač manifestacije, ali da Odbor Oktobarskog salona bira dela koja će predstaviti. On je dodao da ni u jednoj izjavi nije rekao da je Salon sada loš, već je podsetio da smatra da može da bude još bolji i da je to cilj prebacivanja na bijenalni karakter.

Vukosavljević je istakao i da nije cilj da se Salon ugasi, već da napreduje.

Učesnici su podsetili na celokupan istorijat Oktobarskog salona od kako je osnovan 1960. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. novembar 2014 | 22:33

    A sta je to, kultura u Srbiji? Sminkanje mrtvaca.Pa da nema pojedinaca-entuzijasta,ugusili bi se u ovoj "Nigdini".Nekada je Okrobarski salon bio praznik likovnosti,i prilika umetnicima da izloze svoja dela.Zar vam angazovanje stranih strucnjaka ne izgleda ponizavajuce?Zar mi nemamo nase, u svetu priznate strucnjake?Zar primeri razvijenih zemalja, nisu poucni? Bez obrazovanja i kulture,bicemo samo jedna tuzna zemlja, bez identiteta.A blizu smo tome...

  • Slobodanka

    8. novembar 2014 | 11:22

    U tekstu se ne spominje da je gradski sekretar za kulturu odbio da pojasni bilo koje od odluka u vezi sa promenom statusa Oktobarskog salona, da pojasni sa kime se konsultovao od stručne javnosti, a na koje se poziva (pa time može da se zaključi da se ni sa kim nije ni konsultovao), predsednik UO ULUS-a je govorio neistine o 'stavu većine članova ULUS-a', publika je postavila konkretna pitanja na koja nije dobila ni jedan jedini konkretan odgovor.

  • Љиљана

    8. novembar 2014 | 05:31

    Зар нигде не може без туче?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA