OVA AMERIKANKA JE POTPUNO ODLEPILA ZA SRBIJOM: Jedva čekam da opet dođem! (FOTO)

Ema Fik (23) je studirala Englesku književnost i istoriju umetnosti, a po završetku studija je odlučila da dođe u Srbiju zbog porodične istorije. Međutim, zaljubila se u našu državu i sada koristi svaku priliku da je na što bolji način promoviše

  • 19

Ema Fik je Amerikanka koja je odlučila da Srbiju predstavi svetu na što bolji, ali i na nesvakidšanji način. Svojim ilustracijama na kojima prikazuje srpske verske i kulturološke običaje, sa celim svetom deli, kako ona kaže, predivno iskustvo koje je stekla na Balkanu.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, Ema je ispričala šta je najviše zavolela u našoj zemlji, da je jedan od razloga što je došla ovde potraga za njenom porodicom koja je nakon Drugog Svetskog rata ostala na prostorima Srbije, ali i da sanja da se vrati u našu malu brdovitu zemlju.

Za početak, da li možeš da se predstaviš našim čitaocima i kažeš nešto više o sebi?

Imam 23 godine i živim u Luizijani u Americi. Studirala sam Englesku književnost i istoriju umetnosti. Nakon završenih studija, došla sam u Srbiju 2013. godine kako bi usavršila svoje znanje na Fulbrajtovom programu.

Pored ilustracija, da li imaš još neki hobi?

Trenutno se bavim pravljenjem ilustracija sa svojih putovanja, kako bih mogla da podelim kulturu različitih naroda sa narodom u Americi, ali i u bilo kom drugom kraju sveta. Naravno, još uvek sam samo početnik u ovome, tako da ćemo videti gde će me život odvesti dalje.

Za sada samo putujem i sakupljam informacije za ilustracije koje crtam svakog dana, i redovno ih objavljujem na Fejsbuk stranici posvećenoj ilustracijama, kao i na svom sajtu.

Koliko puta si bila u Srbiji i da li ćeš je ponovo posetiti?

Preselila sam se u Srbiju u septembru 2013. godine i bila sam tu sve do pre nekoliko meseci kada sam se vratila u Ameriku, ali znam da ću se vratili u vašu zemlju opet. To je zemlja koja je mnogo uticala na mene.

Koja mesta si posetila u našoj zemlji?

Živela sam u Novom Pazaru devet meseci prošle godine gde sam predavala engleski i putovala sam mnogo po tom regionu. Takođe sam posetila i Zrenjanin, Novi Sad i Suboticu u Vojvodini.

Bila sam i na planini Jastrebac i u Valjevu. Sledeće što želim da posetim su planina Tara i grad Niš.

Šta je ono što te je najviše zaintrigiralo u našoj zemlji?

Volim vizantijsku umetnost, hranu, a najviše od svega - ljude.

Najveći razlog zbog čega sam došla u Srbiju je da istražim porodičnu istoriju, jer je jedan Srbin spasao moju porodicu za vreme Drugog svetskog rata, ali nikada nisam bila u prilici da upoznam rođake koji su ostali ovde.

Kako si se odlučila da radiš na ovom projektu?

Prošle godine, dok sam predavala u Novom Pazaru, počela sam da crtam svaki dan. Nisam mogla da prestanem, jednostavno je sve to "izlazilo" iz mene. Shvatila sam da je Srbija veoma velika inspiracija.

Zbog toga sam stupila sam u kontakt sa ambasadom SAD i predložila im moj plan o crtanju koji su oni odmah prihvatili i pružili mi priliku da se vratim u vašu državu, kako bi pravila ilustracije naredna četiri meseca.

Šta misliš o ljudima u Srbiji?

Srbi su veoma topao, otvoren i predivan narod. Ja jednostavno nemam reči kojom bih mogla na bolji način da vas opišem.

Noćni život u Beogradu je nadaleko poznat. Da li si imala prilike da osetiš i kakvi su tvoji utisci?

Iskreno, nisam ljubitelj noćnog provoda, tako da nemam baš iskustva u tome. Potrudiću se da u budućnosti posvetim pažnju i tome, ali sve do sada što sam doživela je predivno.

Da li ti se dopala naša muzika?

Svidela mi se tradicionalna narodna muzika, ali ne i turbo-folk.

Šta je ono što ćeš najviše pamtiti iz Srbije?

Izvinjavam se, ali moj odgovor na ovo pitanje ne postoji. Moje iskustvo je bilo toliko raznoliko i bogato da prosto ne mogu da se odlučim za samo jednu ili par stvari.

Osim Srbije, posetila si Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Da li ti se dopada Balkanski mentalitet?

Balkanski mentalitet je veoma kompleksan, i ono što je najbitnije - sviđa mi se. Naravno, uvek postoje pozitivne i negativne stvari, ali kada sam ovde, mislim da one dobre i lepe stvari preovlađuju.

Mislim da je to zbog toga što Balkanci znaju da uživaju u životu. Uprkos teškoćama, svo svoje blago su sačuvali na Zemlji i vole da ih podele sa drugima.

Da li si naučila neku srpsku reč?

Kada je hrana u pitanju, znam skoro sve. Ipak, ne znam baš dobro da pričam, ali radim na tome. Srećna sam što većina mladih ljudi u Srbiji veoma dobro govori engleski jezik.

I za kraj, šta bi želela da poručiš narodu u Srbiji?

Veliko hvala!

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • милош

    16. novembar 2014 | 19:01

    Није се заљубила у нашу распалу државу, већ у нашу прелепу земљу...

  • Dag

    16. novembar 2014 | 18:32

    Evo je opet!Jos ce da me ubedi, kako je Srbija, idealno mesto za zivot.'Ajd' cik zivi ovde... (Bez pomoci americke ambasade.)...

  • Crni Gruja

    16. novembar 2014 | 19:02

    Još samo da mi Srbi odlepimo za Srbijom i da počnemo da volimo svoju zemlju. Da je ne krademo i ne brukamo pred svetom. Prvo njene lepote da upoznamo ps tek onda belisvetske destinacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA