AMERI DRHTE: Pogledajte kako izgleda kineski "nevidljivi" avion (VIDEO)

Avion je prikazan u sredu na aeromitingu u gradu Džuhaiju, gde se vinuo u nebo i izveo dva okreta i skoro vertikalni pad, prenosi Frans pres. Prikazivanje "nevidljivog" aviona primer bez presedana da kineska vojska dozvoljava širokoj javnosti da ima uvid u njene tehnološke sposobnosti

  • 26

Potpuno neočekivano Kina je prikazala prvi prototip "nevidljivog" borbenog aviona J-31 o kom se mnogo pričalo a što bi trebalo da bude kineski "odgovor" na američki lovac F-35.

Avion je prikazan u sredu na aeromitingu u gradu Džuhaiju, gde se vinuo u nebo i izveo dva okreta i skoro vertikalni pad, prenosi Frans pres.

Agencija ocenjuje da je prikazivanje "nevidljivog" aviona primer bez presedana da kineska vojska dozvoljava širokoj javnosti da ima uvid u njene tehnološke sposobnosti.

Ovaj avion je godinama unazad meta spekulacija, a njegove prve fotografije postale su dostupne na vojnim portalima tek u poslednjih nekoliko meseci Proizvođač aviona, koji nosi ime "soko-orao", jeste kineska kompanija AVIC.

Kineska vojska je saopštila da će avijacija uložiti napore da "ostvari snove o snažnoj Kini i moćnim oružanim snagama i moćnoj državi".

Vojni analitičari smatraju da je kineski "nevidljivi lovac" odgovor na američki F-35 budući da kineska vojna tehnologija zaostaje za američkom u ovoj oblasti.

Oni takođe veruju da kineska odbrambena industrija želi da pokaže svoje potencijale za izvoz i da nastoji da proda u inostranstvo petu generaciju borbenih aviona, koji su takođe prikazani na aeromitingu.

AFP podseća da premijera "nevidljivog" dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Kine i njenih suseda zbog teritorijalnih sporova, posebno sa Japanom zbog grupe ostrva u Istočnom kineskom moru na koja obe države polažu pravo.

Kina godinama unazad godinama povećava izdvajanja u budžetu za odbranu kroz razne projekte, a čija vrednost će u ovoj godini iznositi 132 milijarde dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    13. novembar 2014 | 17:09

    Bio sam poslom u Kini. Tada sam radio kao inzenjer razvoja. Za osam dana su nas proveli kroz mnogo svojih fabrika elektroenergetske opreme. Ono sto Kinu izdvaja je vrhunska tehnologija i neverovatno vredni i izdrzljivi radnici. Kada sam to prosao shvatio sam da smo mi jedna nacija losih filozofa koji pretezno izmisljaju razloge da nesto izbegnu da urade, a sutra je novi dan i tako u krug. Niako ne potcenjujte ono sto oni urade, jer mi kupujemo najlosiji kvalitet. Majicu kupljenu u Australiji sam nosio deset godina i bila je ista kao prvog dana. Postoji mnogo stvari kome kod njih nisu dobre, ali ko ih potceni u startu je gotov. Sto se tice aviona, da nije dobar oni ga nebi ni pokazali, verujte u to. Amerikanci su pre dve godine priznali da je to thnoloski ajnaprednija nacija na svetu. Plus ljudski potencijal, jenacina ima samo jedno resenje, Kina je gigant.

  • Alf

    13. novembar 2014 | 15:21

    Kina proizvod:-)Jadno.Uskoro na poravku!

  • varg

    13. novembar 2014 | 15:52

    Kako su nevidljivi kad ih vidim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA