KOJU GLUMICU JE TITO HTEO DA VIDI PRED SMRT? Josip Broz je tražio da mu puste jedan film pre nego što su mu amputirali nogu

Na jednoj od fotografija na izložbi posvećenoj ljubavi Josipa Broza Tita prema sedmoj umetnosti jasno se vidi kako stoji u kuhinji pored zavodljive Sofije Loren dok ona kuva špagete. Oboje vezali kecelje, a Tito upija kako Lorenova uz zavodljivi osmeh sprema napolitanski specijalitet

  • 11
Josip Broz Tito, Sofia Loren Foto: Profimedia/Corbis

Iako su od smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije prohujale 34 godine, fama o njemu ne jenjava.

Izložba "Velika iluzija" u Muzeju istorije Jugoslavije kustosa Marije Đorgović i Moma Cvijovića, potvrđuje koliko je Broz voleo filmove, ali i kolika su mu slabost bile glumice.

Otkad se s jeseni 1944., nakon oslobođenja Beograda, uselio u Beli dvor, u sobe i salone odbeglog kralja Petra II Karađorđevića, sve je više bacao svoj - po režimskim liricima opevani  čelični pogled na popularne žene, prenosi jutarnji.hr.

Ceo svet pisao je o njegovim susretima na Brionima sa Orsonom Velsom, Lorensom Olivijeom, Ivom Montanom, Karlom Pontijem, Julom Brinerom, a naročito Ričardom Bartonom, koji ga je tumačio u "Sutjesci". No, najviše je vidno uživao u ženskom društvu - i to ni manje ni više nego Sofije Loren. Na jednoj od fotografija na izložbi jasno se vidi kako stoji u kuhinji pored zavodljive Sofije dok ona kuva špagete. Oboje vezali kecelje, a Tito upija kako Lorenova uz zavodljivi osmeh sprema napolitanski specijalitet. Tu je i fotka na kojoj sa Đinom Lolobriđidom fotografiše brionske krajolike, ili ona na kojoj se divi lepoti Elizabete Tejlor. Da ne pominjemo "zamrznuto" ispijanje zdravica sa Vivijen Li, Simon Sinjore, Silvom Košćinom

Posebna poslastica za reportere bio je Titov izlet u Holivud 1971. godine.

Organizatori izložbe vešto su iskoristili podatke koje je beležio sada pokojni Titov kinooperater Aleksandar Leka Konstantinović. Trideset jednu godinu, od  1949. pa do 1980., doslovno je bez predaha, svake noći, vrteo filmove koje je najčešće on birao za maršala i Jovanku. I to najčešće u Užičkoj, pa na Brionima pa onda u svojih desetak vila rasutih širom Jugoslavije.

U katalogu izložbe zabeležene su Konstantinovićeve reči o tome kako je drugu predsedniku pustio ukupno 8.801 film, u proseku 280 godišnje, a to će reći da je, više manje, odvrteo 24 miliona metara trake. Poslednji koji je gledao bio je s njemu najdražom glumicom Sofijom Loren, pre nego što će mu amputirati nogu. O stoput prežvakanoj anegdoti da je Tito voleo kaubojske filmove, a naročito one s Džonom Vejnom, Konstantinović je zauzeo odbrambeni stav:

- Jeste, gledao ih je, iako ih nije naročito vrednovao, ali da se opusti posle napornog radnog dana - govorio je Konstantinović.

Za razliku od druga predsednika, koji je preferirao ratne i kaubojske filmove s Divljeg zapada, drugarica Jovanka je bila sklonija komedijama, ali je konačni izbor uvek prepuštala suprugu. Njoj su najmilije bile Milena Dravić i Neda Arnerić, a od glumaca Boris Dvornik i Ljubiša Samardžić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    14. novembar 2014 | 14:54

    Tito je bio Kralj ! Jugoslavija je bila najbolja zemlja na planeti,ceo svet je dolazio kod Tita i on je isao u sve zemlje,obrazovni,socijalni,moralni,prijateljski i humani nivo koji smo ziveli u Titovoj Jugoslaviji nikad vise nece biti dostignut.I kontakti sa svetskim filmskim zvezdama takodje,su deo toga

  • vesna tepavac

    15. novembar 2014 | 09:38

    dok je bilo njega bili su nam otvoreni svi putevi i svi yaposleni a sta sad

  • toplistanadrealista

    14. novembar 2014 | 12:47

    Hahaha, pogledajte samo "licankinu" facu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA