Da li je sramota da žena svira trubu u Srbiji? Ako nije, zašto nemamo žene trubače? (VIDEO)

U Beogradu gotovo da ne postoje devojke koje sviraju trubu. Telegraf istražuje da li je u pitanju fizička (ne)sposobnost ili nedostatak interesovanja za ovaj duvački instrument

  • 10

Istraživanje Telegrafa pokazuje da je među beogradskim damama, od svih instrumenata, truba najmanje popularna. Nakon ovog saznanja, odlučili smo da proverimo da li je u pitanju fizička nemogućnost ili su Beograđanke nezainteresovane za ovaj instrument.

Trenutna situacija u našoj prestonici trenutno nije najblistavija, a prema rečima naših sagovornika, retke su one devojke koje se ističu svirajući ovaj duvački instrument.

- Momentalo je možda takva situacija, ali se nadamo da će se uskoro stvari promeniti. Mi u našoj školi imamo dosta devojka na smeru za duvačke instrumente, ali je malo njih koje sviraju trubu - kaže Obrad Nedeljković, direktor muzičke škole "Stanković" koji objašnjava da se mnoge devojke pre odlučuju za flautu.

Na prijemnom ispitu za odsek duvačkih instrumenata sve je u igri a odluku, pored profesora, mahom donose roditelji.

- Retko koje dete baš zna koji instrument želi da svira, a roditelji u mnogome utiču na to kakav će izbor njihovo dete napraviti. Mnogima je čudno da devojčice sviraju trube što je zaista pogrešno jer mi imamo i u našoj filharmoniji žene koje se svojim umećem ističu - objašnjava Obrad.

Nedeljković objašnjava da roditelji češće dolaze u nameri da svoju decu upišu na neke klasične instrumente, te da je mali broj devojka koje sviraju trubu uglavnom posledica predrasuda.

- Roditelji kad dođu da upišu svoju decu u niže razrede muzičke škole obično biraju neke klasične instrumente kao što su klavir ili violina. Mislim da je to pre svega, psihološka barijera nego što ima veze sa fizičkim predispozicijama jer devojke takođe mogu da budu podjednako dobri muzičari duvačkih instrumenata kao i muškarci - tvrdi Nedeljković i dodaje da ne postoji neka razlika između momaka i devojaka, ukoliko je tehnika sviranja dobra.

On kaže da devojke, pored trube, izbegavaju i kontrabas, gitaru, pa i harmoniku.

Maestro trube Dejan Petrović, koji je sa svojim saradnicima održao sjajan koncert u Sava Centru, ovu činjenicu komentariše na sledeći način:

- Oskudevamo s devojkama, a bilo bi lepo da ih je više. Jedina devojka koja se takmiči u Guči je Danijela Veselinović iz Arilja. Sjajna cura, ima svoj orkestar koji je okupljen još dok su svi bili deca i bubnjar nije mogao da nosi bubanj, već je uvek išao otac uz njega. Sada su već stariji – Danijela je, mislim, na Akademiji i nadam se da je pred njom sjajna karijera.

Između ostalog, dokaz da devojke mogu da budu dobri trubači je i činjenica da je Danijela po oceni žirija, novinara i publike na predtakmičenju održanom na Zlatiboru proglašena za najboljeg trubača.

Kad je reč o sviranju trube u našoj prestonici, poslednjih godina mnoge muzičke škole su odlučile da sprovedu promociju ovog instrumenta u mnogim osnovnim školama kako bi se podstaklo interesovanje.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djina

    22. novembar 2014 | 20:13

    Ovo je Danijela(gore slika)iz naseg Arilja! Devojka svira trubu perfektno!! Volimo te Dacooooo!

  • CAR LAZAR

    22. novembar 2014 | 20:42

    Nema nista lepse nego kada vam cura za svira na fruli! :-)

  • RS

    22. novembar 2014 | 20:23

    Svaka cast lijepo je vidjeti a jos ljepse slusati. SAMO NAPRIJED SA PONOSOM LJEPOTICE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA