ZBOG PROTESTA U UŽICU: Ugrožena investicija od 15,2 miliona evra!

Projekat je izuzetno bitan za Grad Užice zbog zaštite životne sredine jer rešava kanalisanje i preradu otpadnih voda na teritoriji grada i prigradskih naselja. Potpisani su svi protokoli, sporazumi i ugovori između Nemačke KFW banke, Republike Srbije, Grada Užica i Javnog komunalnog preduzeća ''Vodovod'' – Užice, vezani za realizaciju projekta otpadnih voda

  • 8

Projekat izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) za Grad Užice doveden je u pitanje zbog protesta mešta sela gde treba da započne ovaj projekat.

Ukupna vrednost investicije iznosi 15,2 miliona eura. Projekat je izuzetno bitan za Grad Užice zbog zaštite životne sredine jer rešava kanalisanje i preradu otpadnih voda na teritoriji grada i prigradskih naselja. Potpisani su svi protokoli, sporazumi i ugovori između Nemačke KFW banke, Republike Srbije, Grada Užica i Javnog komunalnog preduzeća ''Vodovod'' – Užice, vezani za realizaciju projekta otpadnih voda.

Projekat je usvojen pošto su usvojene ključne primedbe građana naselja Gorjani i Krvavci vezane za tip budućeg postrojenja i tehnologije prerade otpadnih voda gde se praktično elminišu svi negatvini uticaji na životnu sredinu. Postrojenje će na zahtev građana biti potpuno pokriveno (sem sekundarnog taložnika) što nije uobičajeno za ovakav tip postrojenja. Primenjena je, po mišljenju međunarodnih i domaćih stručnjaka, najsavremenija tehnologija prerade otpadnih voda.

U to nas je uverio i profesor dr Božo Dalmacija (Prirodno-matematički fakultet Novi Sad ) koji je 15.11.2014. godine u Gradskoj kući održao tribinu o predloženom projektu sa posebnim osvrtom na proces uklanjanja neprijatnih mirisa u prostrojenju. Praktično je potvrđeno ono o čemu nas je informisao i stručni konsultant nemačke firme GAUFF - dipl. ing Dirk Joormann.

Grad se nalazi pred velikom dilemom koja je nastala najvećim delom zbog protivljenja meštana izgradnji CPPOV i preti mu da izgubi 15,2 miliona eura namenjenih za tu investiciju. Još jednom napominjemo da su osnovne primedbe građana usvojene novim tehnološkim rešenjima. Pored gubitka investicije u vrednosti od 15,2 miliona eura u slučaju odustajanja od projekta moraju se platiti troškovi konsultantske kuće GAUFF koji po procenama do danas iznose od 150.000 do 200.000 eura kao i drugi troškovi koji mogu da budu mnogo veći nego što su troškovi konsultanata. U slučaju odustajanja od investicije Grad Užice bi se deklarisao kao nepouzdan partner pa se postavlja pitanje dolaska u grad budućih potencijalnih investitora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dome

    19. novembar 2014 | 20:36

    Mestani Gorijana i Krvavaca protiv izrade postrojenja, a u dvoristima im septicke jame i gomile sa stajskim djubretom!!! KATASTROFA

  • Ćelo

    19. novembar 2014 | 18:43

    Stvarno velika stvar za grad Uzice! Steta je sto projekat nailazi na prepreke i to gradjanske... Poruka za sve Gorjance, nemojte se plasiti svega nepoznatog, pitajte strucnjake za delove koji Vam nisu jasni... Pozdrav!

  • Zorza

    19. novembar 2014 | 20:02

    Ne znam zasto se mestani Gorjana toliko bune, ne razumem zasto ne gledaju na interese grada, kada im je vise puta objasnjeno da ne smrdi, da nema zagadjenja na zivotnu sredinu, cemu toliki inat?!?!? Ako se ne bi realizovao ovaj projekat, grad bi bio ukocen minimum 10 godina, ne bi bilo nikakve investicije, placali bi takozvane penale za neizvrsen projekat, bili bi sto narod kaze:"Zadnja rupa na sviralu."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA