PLAMEN, MRGUD, GLJEB, ZDRAVICA, OMILJEN, GRANIT: Evo najluđih imena koje Srbi daju deci!

Osim onih neobičnih poput Elija i Amanite, Srbi su se okrenuli i davno zaboravljenim imenima kao što su Trifun, Makarije i Ikonija

  • 8

Roditelji u Srbiji su sve originalniji kada je reč o davanju imena svojoj deci, zbog čega se u poslednje vreme veoma često na ulici i u parku može čuti neka majka kako svog sina ili ćerku doziva neobičnim imenom poput Plamen, Mrgud, Izi, Ris, Pravda ili Tilija.

Kako kažu iz Zavoda za informatiku i statistiku, sve učestalija imena koja deca dobijaju su stara srpska poput Jefimije, Makarija, Nikodima, Pelagije i dr.

Kragujevčanin Nedeljko Jovanović je svoju decu nazvao Izi i Eli jer je njegova bivša žena veliki fan američke rok grupe "Guns and roses".

- Naš prvi sin je dobio ime po čuvenom gitaristi iz ove grupe Iziju Stradlinu, dok je drugo dete nazvano po jednom čoveku iz Novog Sada čije mi se ime odmah svidelo. Mislim da smo ih na ovaj način zaštitili od čudnih nadimaka - rekao je on.

Da okolina pozitivno reaguje na ovaj novi fenomen potvrdila je i Beograđanka Ivana S. koja je svoje ćerke nazvala Tilija i Amanita.

- To sam uradila jer mi je iskreno muka od konvencionalnih imena kakvo je i moje. Inspiraciju sam dobila listajući prirodnjačku enciklopediju. Talija je latinski naziv za lipu, a Amanita za crvenu pečurku sa belim tufnama koja se često viđa u crtaćima - rekla je ona.

Ipak, Ljubica Marijanović iz Zavoda za informatiku i statistiku je istakla da su roditelji svojoj deci počeli da daju i imena koja su davno zaboravljena, poput Dositeja, Trifuna, Makarija, Nedre ili Ikonije.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    25. novembar 2014 | 10:33

    Imam srece pa su mi roditelji dali normalno ime Jovan po mom cukundedi Jovanu nosiocu dve karadjordjeve zvezde sa macvima i nezelim da smaram ali me moji drugovi jos od malena zovu Jova ili Joca i sto bih sada ja davo deci imena poput IzI, Dzeki, Riki poput imena za kerove i tome slicno ja bih voleo da imam ako bog da cetiri sina i jednu cerku a voleo buh da se zovu Vuk, Milos, Uros, Dusan i Vesna.

  • Mariana

    25. novembar 2014 | 01:31

    Bas zbog nase vere sam dala svojoj cerki ime Ikonija !! A ne razumem one koji daju ime detetu kao da je kucni ljubimac; lea,mia,tea,luna i sl..

  • dekiamg

    24. novembar 2014 | 14:28

    ako da Bog da nekada dobijem sine zvace se Despot :) i bice Despot Lazarevic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA