LJIGAVAC: Ako vaše dete ima ovu igračku, može da se otruje! (VIDEO)

Takozvani "ljigavac" najčešće se pravi od polimera koji je na bazi silicijuma i kao takav nije štetan, ali zbog boja koje se dodaju u njegov sastav, ova igračka je toksična i predstavlja opasnost

  • 1

Na internetu se pojavio video snimak u kom se detaljno opisuje kako se u kućnoj režiji može napraviti popularnu igračkicu "ljigavac". Međutim, sam video nije toliko šokantan koliko činjenica da je za njegovu izradu potreban lepak i tečni deterdžent za veš.

S'obzirom da se sa ljigavcem najviše igrađu deca koja su mlađa od pet godina, nas je iznenadio njegov sastav i činjenica da takva opasna stvar može da se nađe na našem tržištu, zbog čega smo pozvali Hemijski fakultet da nam iznesu svoje stručno mišljenje.

- Najčešće se prave polimerom na bazi silicijuma, tako da nije deterdžent u pitanju, a zbog određenih molekulskih masa dobija se efekat rastegljivosti - rekla je diplomirani hemičar Biljana Dojčinović.

Imajući u vidu da je ona namenjena za naše najmlađe koji u igri mogu i da progutaju njegov delić, Dojčinovićeva je apelovala na sve roditelje da dobro razmisle pre nego što daju detetu da se igraju sa njim.

- Sam polimer i nije toliko opasan, ali se dodaju boje koje su najčešće toksične, zbog čega nije baš preporučljivo da se deca igraju sa tom igračkom - istakla je Dojčinovićeva i dodala da se takozvani ljigavci najčeće uvoze iz inostranstva.

Iako je pozitivna vest u tome da sastav ove rastegljive igračke nije lepak i deterdžent, ona i dalje predstavlja opasnost po decu zbog čega roditelji čija deca se igraju sa njom bi trebalo da obrate posebnu pažnju.

Pogledajte video:

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    19. jul 2018 | 15:24

    Ovo nije istina samo pricete gpuposti.kao u slime ima botox.Pa kome ce da detetu botox.Zaci jednostavno je nerazumljivo.I slime nije otrov nego se slime prapvi od lepka,vode i boje.I ako kosta 3.99€ nije otrov nego sitnica mora da kosta 200€.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA