• 6

SEZONA JE SLAVA: Srbi najviše pucaju na...

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za analitiku, prošle godine najviše se pucalo za Novogodišnje i Božićne praznike. A pucaju svi – i vlasnici prijavljenog oružja i oni koji nemaju dozvolu

  • 6

Da li su nam slavlja postala skromnija, ili nam je zvuk pucnjave ostavio duboke tragove, ali činjenica je da Srbi sve manje pucaju dok proslavljaju . To, na žalost ne znači da imamo manje oružja u posedu, već samo da smo malo "mirniji" pri obeležavanju svetkovina.

Prema podacima MUP-a za najveće srpske slave - Nikoljdan (2013. godine), Đurđevdan,  Aranđelovdan, Jovanjdan i Stevanjdan nije bilo prijava za pucanje u vazduh. Međutim, ako smo se za slave "primirili", to ne znači da smo ovaj običaj potpuno izbacili iz naše tradicije. 

Foto: KCRA.com

Foto: KCRA.com

Naime, prema podacima kojima raspolaže Uprava za analitiku, prošle godine najviše se pucalo za Novogodišnje i Božićne praznike. A pucaju svi – i vlasnici prijavljenog oružja i oni koji nemaju dozvolu. Prema rečima insprektora Kolarića, od 2002. do 2012. zabeleženo je 47 upucavanja “zalutalim mecima”, od čega je čak 30 u Beogradu. Mnogo češće se dešava da metak udari u neki objekat, nego u čoveka.

Prema broju komada oružja, Srbija prednjači u odnosu na druge zemlje. To se najčešće objašnjava time da je “Srbima u tradiciji da budu naoružani”.

Foto: youtube/Marko Jovanovic

Foto: youtube/Marko Jovanovic

Podaci MUP-a govore da je u Srbiji registrovano nešto više od 1.200.000 komada oružja, od čega oko 850.000 poseduju fizička lica. Međutim, kad je reč o neprijavljenom oružju, podaci policije znatno se razlikuju od podataka kojim raspolažu kriminolozi.

Kriminolog Zlatko Nikolić, rekao je za Telegraf, da da bi se došlo do realnog broja nelegalnog oružja u Srbiji, neophodno je broj registrovanog oružja u legalnom posedu (pomenutih 1,2 miliona) pomnožiti sa tri.

Što zbog pucanja u vazduh, što zbog drugih nedozvoljenih radnji, tokom 2013. na teritoriji Srbije oduzeto je 8.952 komada oružja u legalnom posedu, kao i 1.516 komada oružja u nelegalnom posedu.

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop Cira

    Samo pucaj Srbijo

  • MM

    Nista lepse nego kada istrosis ceo sarzer za Novaka iz tetejca!

  • Dušan Petrov

    Pucanje mora biti zakonom zabranjeno jer se nezakonito koristi oruzje. Oduzimanje oružja i kontrola svakog ispaljenog metka je rešenje kao i duge zatvorske kazne. Bićemo ko bubice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima