Srbija će zbog Putina izgubiti dve milijarde evra! Evo i zašto!

Eventualnim prekidom izgradnje Južnog toka, Srbija će pretrpeti štetu od oko dve milijarde evra, a ostaće i bez prihoda od taksi za tranzit gasa, što je gubitak od 300 miliona evra godišnje!

Ukoliko se zaista ispostavi da od projetka Južni tok neće biti ništa, Srbija će pretrpeti višestruku štetu, višemilionsku - procenjuje se da je reč o cifri od oko dve milijarde evra plus dopunski troškovi, smatraju stručnjaci iz Privredne komore Srbije, kao i mnogi ekonomisti.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku, Ljubinko Savić kaže da je političkom odlukom Rusije da se obustavi projekat "Južni tok" Srbija ostala bez investicije od oko dve milijarde evra, koja je trebalo da pojača sigurnost i njenog snabdevanja gasom.

PUTIN: Rusija neće dati gas Evropi, odustajemo od Južnog toka!

Savić je istakao da će izostati i prihodi za domaća preduzeća od izgradnje deonice gasovoda kroz Srbiju, a i država će ostati bez prihoda od takse za tranzit gasa, procenjene na 300 miliona evra godišnje.

On je istakao da treba videti šta će biti sa zemljištem otkupljenim za izgradnju deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, a dodao je da je da je to uzak koridor koji bi teško mogao da se koristi za nešto drugo.

Za izgradnju "Južnog toka" trebalo je da se otkupi 8.000 hektara za 24 milona evra. Po poslednjim informacijama, otkupljeno je oko 80 odsto zemljišta.

VUČIĆ O PREKIDU IZGRADNJE JUŽNOG TOKA: Srbija ovo nije zaslužila, trpimo zbog sukoba velikih!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u svojoj prvoj reakciji po dobijanju vesti o prekidanju projekta Južni tok, rekao je da Srbija to nije zaslužila i da je ona trpi zbog sukoba velikih sila.

Čitav problem nastao je odbijanjem Bugarske (čitaj EU) da izda potrebne dozvole za nastavak izgradnje Južnog toka, što je razljutilo predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je poručio Evropi da od tog projekta neće ništa biti.

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija ocenio je da će indirektno za Srbiju biti teže da dođe do investitora zbog odluke o prestanku gradnje gasovoda Južni tok.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

On je ocenio i da Srbija nema prava da traži bilo kakvu nadoknadu kada je reč o prestanku gradnje gasovoda, jer se Južni tok ne pominje u ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije i dodao da se Srbija "nije ponašala onako kako se ponaša u dobrom poslovanju".

Podsetimo Srbija i Rusija potpisale su 2008. godine međudržavni energetski aranžman koji je obuhvatao izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, prodaju NIS-a Rusiji bez tendera i izgradnju zajedničkog skladišta gasa Banatski Dvor.

Vlada Srbije je na vanrednoj sednici 29. decembra 2007. godine usvojila platformu za pregovore o ponudi Rusije o saradnji u naftnoj i gasnoj privredi, u kojoj se traži preuzimanje NIS-a u zamenu za prolazak gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, a 22. januara usvojila je tekst sporazuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    2. decembar 2014 | 14:24

    Opet nam ga braca zabise u ledja

  • gagi

    2. decembar 2014 | 15:38

    Da nam Rusija plati odstetu jer smo im zbog juznog toka jeftino dali NIS a gas plscamo skuplje od drugih.Toliko od nase brace.

  • Sandzak

    2. decembar 2014 | 15:01

    Hajde partriote gde su vam sad komentari,jesuli to ta ruska braca na koje ste ponosni..hoceli sad ljubav prema rusiji da vas grije umesto gasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA