Zbog ove fotografije čovek je osuđen na smrt vešanjem! (FOTO)

Sohejl Arabi je na Fejsbuk postavio fotografiju na kojoj se sa ćerkom mačuje nosevima, a osuđen je jer se ta fotografija smatra uvredom Muhameda

  • 31

U Iranu, gde se društvene mreže strogo kontrolišu i gde se ljudi hapse zbog toga šta na njima objavljuju, jedan otac je osuđen na smrt vešanjem.

Sohejl Arabi je na Fejsbuk postavio fotografiju na kojoj se sa ćerkom mačuje nosevima, a osuđen je jer se ta fotografija smatra uvredom Muhamedu.

Vrhovni sud Irana podržao je odluku krivičnog suda u Teheranu da Sohejl Arabi (30) bude obešen zbog fotografije koju je postavio na Fejbuk. Na fotografiji se on i njegova ćerka Rohan mačuju nosevima.

U avgustu ove godine Sohejl Arabi je osuđen na smrt zbog „uvrede poslanika“ (Muhameda). Molba za ponovno razmatranje njegovog slučaja, koju su njegovi avopkati podneli sudijama, odbijena je.

 Užasavajuće je da bilo ko bude osuđen na vešala samo zbog toga što je na internet postavio nešto što se smatra nepristojnim i uvredljivim.

Iran što pre mora da poradi na svojim kaznenim merama i da izbaci određene odredbe koje izražavanje slobodne volje posmatraju kao zločin, posebno kada je u pitanju smrtna kazna – kaže Erik Goldštajn, zamenik direktora organizacije "Human Rights Watch" za Bliski istok i Severnu Afriku.

Sohejlova supruga, Nastaran Naimi, ispričala je ljudima iz ove organizacije da su agenti bezbednosti, koji su povezani se iranskom Revolucionarnom gardom, uhapsili i nju i supruga u novembru 2013.

Nastaran je ubrzo oslobođena, a Sohejl je prebačen na odeljenje kojim upravlja Revolucionarna garda, gde je dva meseca držan u samici i ispitivan bez prisustva advokata.

Kada je u avgustu 2013. Hasan Ruhani postao predsednik Irana, iranske obaveštajne službe i službe bezbednosti pojačale su kontrolisanje interneta, a kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže posebno su pooštrene.

Ni oni koji koriste Jutjub nisu sigurni. U maju je policija uhapsila četiri mladića i tri devojke samo zbog objavljivanja svoje verzije pesme "Happy".

Istog meseca osuđeno je osam korisnika Fejsbuka na kazne od osam do 21 godine. Razlozi su uglavnom bili verske prirode.

Kako bi se pomoglo ovom ocu, koji je samo hteo da podeli trenutak nežnosti sa svojom ćerkom, na Fejsbuku je pokrenuta grupa za momentalno oslobađanje Sohejla Arabija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA